Eveniment

Impozitele pentru cladiri si terenuri cresc cu 24%

11.02.2009, 18:46 34

Valorile impozabile pentru cladiri si terenuri vor fi majorate cu 24,3% fata de anul anterior, ceea ce va determina o majorare a veniturilor bugetelor locale, noul nivel al taxelor locale, corectat cu inflatia, urmand sa fie aprobat pana la 30 aprilie.

Ministerul Finantelor precizeaza ca ajustarea in sens crescator a valorii impozabile "nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, avand un caracter de recuperare, in urma mentinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani". Cresterea taxelor locale la terenuri, cladiri si mijloacele de transport este prevazuta in Codul fiscal, unde se mentioneaza in cazul impozitelor si taxelor locale indexarea sumelor o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare.
In raportul la proiectul de buget se precizeaza ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 790 mil. lei, respectiv 0,14% din Produsul Intern Brut, in acest an, prin actualizarea bazei impozabile.
"Dinamica veniturilor proprii (bugetelor locale -n.r.) este influentata de cresterea in medie cu 24,3% fata de anul 2008 a valorilor impozabile pentru cladiri si terenuri", se spune in raport. Impozitul pe cladiri pentru persoane fizice se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii, conform Codului fiscal.
Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5%, la nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revenind Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Taxa asupra mijloacelor de transport se majoreaza in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2005 si 1 ianuarie 2011, prin hotarare a Guvernului, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu Uniunea Europeana, in luna aprilie a fiecarui an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO