Eveniment

In 2050 vor mai fi doar 16 milioane de romani

19.08.2004, 00:00 61

Populatia din Europa de Est va scadea considerabil pana in anul 2050, iar Romania ar putea pierde 27% din numarul de locuitori, ceea ce ar insemna sa ramana cu mai putin de 16 milioane de oameni, releva un raport demografic realizat de cercetatori americani.
Potrivit raportului realizat de cercetatorii de la Institutul Population Reference Bureau si citat de The Guardian, in editia electronica de ieri, dintre toate statele est-europene, Bulgaria va inregistra cea mai mare scadere a populatiei (38 la suta), revenind la numarul de locuitori de dinainte de 1914.
Expertii americani au estimat ca, in 2050, populatia Bulgariei va fi de numai 4,8 milioane (fata de 7,8 milioane in prezent), cea a Republicii Moldova - de numai trei milioane (fata de 4,2 milioane acum, scadere de 28 la suta), in timp ce populatia Rusiei va scadea cu 17 la suta, de la 144 la 119 milioane de locuitori.
In ce priveste Romania, cercetatorii americani pronozeaza o scadere de 27 la suta a populatiei, de la 21,7 milioane la 15,7 milioane de locuitori.Inscriindu-se in aceeasi tendinta, populatia letona va fi scadea la 1,8 milioane (fata de 2,3 milioane in momentul de fata), iar cele ale Germaniei si Frantei vor scadea cu zece la suta.
Raportul, bazat pe statisticile furnizate de fiecare tara, confirma tendintele demografice identificate deja de Natiunile Unite, precum si rapoartele americane.
Autorii raportului constata ca, in urmatorii 45 de ani, populatia lumii va fi distribuita inegal, diminuandu-se in tarile bogate si crescand vertiginos in zonele sarace. In timp ce populatia tarilor industrializate va creste cu patru la suta in medie (1,2 miliarde de oameni), cresterea din statele in curs de dezvoltare este de asteptat sa fie de circa 55 la suta (peste opt miliarde de oameni).
Specialistii americani preconizeaza ca, pana in anul 2050, populatia celor mai sarace tari din Africa va creste cu circa un miliard. Si populatia Statelor Unite ar putea spori, cu 120 de milioane de locuitori si este de asteptat ca India sa devina tara cu cel mai mare numar de locuitori, depasind China.
Se estimeaza ca populatia Marii Britanii are cel mai rapid ritm de crestere din toata Europa, urmand ca, in 20 de ani, numarul locuitorilor sa fie mai mare cu patru milioane decat acum. Autorii raportului anticipeaza ca ritmul cresterii demografice va incetini peste 20 de ani, Marea Britanie ajungand la 65 de milioane de locuitori in anul 2050.
Aceste schimbari - considerate inevitabile daca tendintele actuale se mentin - vor provoca schimbari geopolitice, urmand sa influenteze fundamental economia globala, modul de viata si resursele, sustin sursele citate. Schimbarile climatice sau degradarea solului vor incuraja mobilitatea populatiilor dinspre zone rurale spre orase si din zone defavorizate spre tari prospere.
Tari ca Nigeria sau Japonia (care au in prezent populatii egale, de circa 130 de milioane de locuitori) ar putea fi de nerecunoscut in 2050, sustin specialistii americani. In urmatorii 45 de ani, Nigeria ar putea avea 300 de milioane de locuitori, in timp ce Japonia (unde acum doar 14 la suta din populatie are mai putin de 15 ani) s-ar putea confrunta cu o scadere a numarului de locuitori, pana la nivelul de o suta de milioane.Dintre tarile puternic industrializate, doar Statele Unite vor avea o crestere demografica semnificativa, urmand ca, pana in 2050, populatia sa ajunga la 420 de milioane (in crestere cu 43 la suta). Populatia Europei se va micsora cu 60 de milioane, in unele tari scaderea demografica putand fi chiar mai mare de 30 la suta.
Pentru a emite aceste concluzii, cercetatorii americani au analizat rata mortalitatii infantile, longevitatea categoriilor sociale, tendintele de crestere demografica, rata fertilitatii si veniturile pe categorii sociale, tinand cont de numarul femeilor care folosesc metode contraceptive si de riscul transmiterii virusului HIV.
Raportul arata ca populatia totala a lumii ar putea creste cu circa 70 de milioane de oameni anual, urmand ca, pana la jumatatea secolului XXI, sa ajunga la 9,3 miliarde, fata de 6,3 miliarde in prezent.
Cu toate acestea, un alt raport care va fi publicat in curand de Worldwatch Institute, ar urma sa arate ca rata fertilitatii in zonele sarace ar putea scadea in cazul unei crize globale de combustibili. Institutul va argumenta ca oamenii aduc pe lume, de obicei, atati copii cati se gandesc ca pot intretine si ca nu vor mai fi motivati sa dea nastere altora daca vor sti ca trebuie sa faca fata unor conditii grele de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO