Eveniment

În aşteptarea creşterii economice, casele au continuat să se ieftinească

Autor: Cristi Moga

11.05.2011, 23:50 1468

Preţurile solicitate pentru casele şi vilele din cele mai marioraşe au con­ti­nuat să scadă în Bucureşti, Cluj-Na­po­ca şiCon­stan­ţa, în timp ce în Timi­şoara au stagnat (plus 0,1%), iarîn Braşov s-au scum­pit cu 4% în primele trei luni ale anu­lui,arată o ana­liză a por­talului imobiliare.ro.

Cu alte cuvinte, anun­ţata reluare a creş­te­rii economice nuşi-a pus deocamdată am­pren­ta asupra preţurilor la case, în ciudafaptului că la preţurile aparta­men­telor s-a semnalat deja operioadă destul de lungă de stagnare.

Cel mai mult au scăzut preţurile ca­selor din Constanţa (minus7,2%), până la un preţ mediu de 1.085 eu­ro/mp, în timp ce caseledin Bu­cu­reşti s-au de­preciat cu 3,7%, până la 1.367 euro/mp, iarcele din Cluj sunt mai ieftine cu 1,8%, respectiv 1.009euro/mp.

"Cererea pentru case şi vile nu a re­venit la un nivel care săasigure stabili­tatea pe piaţă", spune Adrian Erimes­cu, directorulimobiliare.ro, în ciuda faptului că în apropierea marilor oraşepreţurile caselor pot fi com­pa­ra­bile cu cele aleapar­ta­men­­telor din zona urbană.

Pe de altă parte, zo­ne­le periferice au fost asal­tate înultimii ani de in­vestitori mai puţin ex­pe­rimentaţi, care auri­di­cat case în zone cu in­fra­struc­tură deficitară, mo­tivpentru care găsesc în aceas­tă perioadă cu atât mai greucum­părători.

Pe de altă parte, casele au preţuri medii mai ridicate decâtaparta­men­tele cu două camere, spre exem­plu, care au reprezentatde altfel prin­ci­pala ţintă de achiziţie prin programul "Primacasă", care a men­ţinut cât de cât tranzacţiile imobiliare înultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO