Eveniment

In august incepe fuga dupa clienti pentru pensii private

In august incepe fuga dupa clienti pentru pensii private

Pensiile private vor fi subiectul financiar cel mai fierbinte in 2007

05.04.2007, 18:40 17

Pensiile private facultative (pilonul III) sunt aproape de lansare, primele contributii urmand sa fie colectate in luna mai, iar pensiile private obligatorii (pilonul II) vor lua startul in luna august, odata cu fuga dupa cei 2,5-3,5 milioane de clienti - aceasta a fost concluzia seminarului "Pensiile private, al doilea salariu pentru 2 milioane de angajati", organizat ieri de Ziarul Financiar si ING Asigurari de Viata.
"In acest moment, pensiile facultative (pilonul III - n. red.) sunt foarte aproape de colectarea primelor contributii in sistem. O companie este deja autorizata sa administreze astfel de pensii, iar alte trei sunt in discutii avansate pentru autorizare", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). De asemenea, pensiile obligatorii (pilonul II) vor debuta in luna august, odata cu atragerea primilor clienti, a precizat el.
Bram Boon, directorul general al companiei ING Asigurari de Viata, crede ca perioada de patru luni (august-noiembrie) in care angajatii vor trebui sa adere la un fond va fi o cursa foarte agitata pentru piata.
"In aceste patru luni, intre 2,5 si 3,5 milioane de salariati vor trebui sa faca o optiune pentru un fond de pensii obligatorii, asa ca 100.000 de agenti de marketing vor incerca sa ii atraga in sistem", spune Boon.
Dupa perioada celor patru luni, cei ramasi fara optiune vor fi repartizati aleator jucatorilor din sistem, proportional cu numarul de clienti deja atrasi. Astfel, companiile care vor aduna cei mai multi contributori in pilonul II vor primi ulterior, in urma "loteriei de redistribuire", un plus semnificativ de clienti.
Din cei circa 100.000 de agenti de marketing, cel putin 20.000 vor apartine ING, a mai estimat seful ING Asigurari de Viata.
"In Polonia, de exemplu, la o populatie dubla fata de a Romaniei, ING a lucrat cu circa 40.000 de agenti. In Romania vom avea cel putin 20.000", a mai declarat seful ING Asigurari de Viata.
Cat despre pensiile facultative, unde ING Asigurari de Viata este prima companie autorizata sa administreze astfel de produse si si-a infiintat deja primul fond, Boon spune ca acestea vor fi o parte importanta in pachetul de beneficii acordat angajatilor. In maximum o luna, ING va colecta deja primele contributii in fondul de pensii de pilon III, a estimat Boon.
"Pensiile facultative reprezinta o relatie pe termen lung intre angajat si angajator si sunt sigur ca angajatii vor cere patronilor informatii in legatura cu acest sistem", spune Boon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO