Eveniment

În criza nucleară din Japonia se vede „luminiţa de la capătul tunelului“

În criza nucleară din Japonia se vede „luminiţa de la capătul tunelului“

Accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima este cel mai grav de după Cernobîl

21.03.2011, 23:51 24

Primul-ministru japonez Naoto Kan a declarat că "vede lumina dela capătul tunelului", în condiţiile în care muncitorii de lacentrala nucleară Fukushima au reuşit să reconecteze două dintrereactoarele afectate de cutremur la reţeaua energetică, scrieBloomberg.

Kan a declarat că se fac progrese în reconectarea reactoarelor 1 şi2 la reţeaua energetică, după ce compania TEPCO anunţasereconectarea reactoarelor 3 şi 4.

Totuşi, un fum alb a început să se ridice ieri după-amiază de lareactorul 2 al centralei, la scurt timp după o situaţie similară lareactorul 3. La nivelul reac­to­rului 2 se desfăşurau lucrări dereparare pentru repunerea în serviciu a unei părţi aechipamentelor, în special sala de control. Nu au fost oferiteexplicaţii în legătură cu originea acestui incident, dar potrivitspecialiştilor, nu ar fi vorba despre vapori, ci de fum provenindde la ceva care a ars.

În condiţiile în care eforturile de evitare a unei catastrofenucleare continuă, semnalele de optimism emise de Kan sunt cele maiputernice venite până acum din partea unui oficial japonez.Temperaturile bazinelor în care se află barele de com­bustibilfolosit au scăzut în ultimele 24 de ore, în urma procesului destropire cu apă.

"Cu fiecare oră, fiecare zi, situaţia reintră sub control", adeclarat la rândul său secretarul american pe probleme de energieSteven Chu.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale citat de BBC News, Japonieii-ar putea lua până la cinci ani să se refacă după cutremurul şitsunamiul care au provocat daune estimate până acum la 235 demiliarde de dolari.

Banca estimează că rata de creştere economică a ţării va scădea cu0,5% în acest an în urma dezastrului. Totuşi, Banca Mondială seaşteaptă ca ritmul de creştere să se redreseze în cea de-a douajumătate a acestui an.

"Daunele din domeniul rezidenţial şi al infra­structurii sunt fărăprecedent. Ritmul de creştere ar trebui să se redreseze întri­mestrele următoare, pe măsură ce eforturile de reconstrucţie,ce ar putea dura cinci ani, se accelerează", se arată în raportulbăncii.


Oportunitate de investiţii în ochii luiBuffett

Pentru miliardarul american Warren Buffett, cutremurul devastatordin Japonia reprezintă o oportunitate de achiziţii, el declarând cănu va vinde acţiunile deţinute în această ţară pentru că viitorulacesteia nu s-a schimbat în urma dezastrului. Buffett şi-a anulatînsă o vizită în Japonia în această săptămână la o fabrică deţinutăde Iscar Metalworking din prefectura Fukushima. Compania BerkshireHathaway a miliardarului deţine 80% din Iscar. "Dacă aş deţineacţiuni japoneze, cu siguranţă nu le-aş vinde din cauzaevenimentelor din ultimele aproximativ 10 zile", a declaratBuffett. "Un astfel de eveniment extraordinar creează ooportunitate de achiziţii." "Va dura ceva timp până când totul vafi reclădit, însă viitorul economic al Japoniei nu va fi afectat",a adăugat Buffett.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO