Eveniment

In decembrie a nins cu scutiri de datorii

05.01.2004, 00:00 14



Autoritatile s-au dovedit a fi in ultima luna a anului trecut extrem de darnice cu societatile de stat care au acumulat datorii bugetare. Astfel, dupa ce a sters datorii de circa 80 de milioane de dolari acumulate de Compania Nationala de Cai Ferate CFR si societatile CFR Calatori si Metrorex, guvernul a continuat sa acorde scutiri la plata, de data aceasta pentru companiile miniere.



Astfel, in ultima sedinta din 2003, Executivul a decis ca datoriile bugetare acumulate de 11 companii nationale si societati comerciale miniere, aferente exercitiului financiar al anului 2003, sa fie sterse, in limita unui plafon 8.435,5 miliarde lei (peste 250 milioane de dolari).



Pe lista agentilor economici care vor beneficia de aceasta facilitate, inclusiv pentru datoriile la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetul asigurarilor pentru somaj, se afla CN a Huilei Petrosani (in limita unui plafon de 2.919,9 miliarde lei), SN a Carbunelui Ploiesti (271 miliarde lei), CN a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest (934 miliarde lei), CN a Lignitului Oltenia (3.449,1 miliarde lei), SC Moldomin Moldova Noua (92 miliarde lei), SC Miniera Banat Anina (91 miliarde lei), CN a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare (401, 6 miliarde lei), SC Baita stei (22,5 miliarde lei), SC Cupru Min Abrud (49,1 miliarde lei), SC Minbucovina Vatra Dornei (42,3 miliarde lei) si CN a Uraniului Bucuresti (163 miliarde lei), potrivit unei hotarari adoptate de Guvern.



Surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax, spun ca pe lista companiilor iertate de datorii ar putea intra si Termoelectrica pentru a creste interesul investitorilor pentru aceasta societate. "In toate negocierile preliminare purtate cu posibilii investitori a rezultat ca prima conditie care trebuie realizata este anularea datoriilor fara acoperire in creante reale si platibile, prin scutirea de la plata a acestora", au spus sursele citate.



Ordonanta 87/28 august 2003 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2003 prevede, la articolul 33, ca, in completarea transferurilor si subventiilor acordate unor agenti economici aflati sub autoritatea sau coordonarea Ministerului Economiei si Comertului si a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, vor fi scutite la plata, in limita unui plafon maxim aprobat, obligatiile acestora catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul asigurarilor pentru somaj pentru exercitiul financiar al anului 2003, inclusiv accesoriile aferente acestora, cu exceptia obligatiilor datorate din retinerile la sursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO