Eveniment

În lectura Guvernului va intra noul Cod al muncii

Autor: Miruna Lebedencu

22.06.2005, 20:26 19

Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului muncii va fi prezentat guvernului in sedinta de joi, la o prima lectura aprobarea acestuia urmand sa aiba loc intr-o sedinta viitoare, ordinara sau extraordinara, a anuntat ieri ministrul muncii Gheorghe Barbu.

Unul dintre motivele pentru care proiectul nu poate fi aprobat in sedinta de saptamana aceasta este ca termenul limita pana la care ministerul poate primi propuneri de modificare a Codului muncii expira vineri, la o zi dupa sedinta de guvern.

Ministrul, care a participat la conferinta "Codul muncii - flexibilitate pe piata muncii", organizata de Finmedia, a spus ca varianta care va fi prezentata guvernului este cea convenita de partenerii sociali. "Nu pot sa afirm ca partea guvernamentala este extrem de multumita de rezultat si nici ceilalti parteneri nu pot spune in totalitate ca solicitarile lor sunt satisfacute in totalitate. Important este ca s-a ajuns la o formula acceptata, s-a ajuns la un oarecare compromis", a spus Barbu.

El a adaugat ca singurul punct asupra caruia partenerii sociali nu s-au inteles este cel referitor la aplicabilitatea contractului de munca la nivel national.

In prezent, acest contract se aplica tuturor angajatorilor, indiferent daca au semnat sau nu acest contract, respectandu-se regula majoritatii. La randul lor, sindicatele nu doresc sa se renunte la aceasta prevedere deoarece perioada in care se negociaza un nou contract colectiv este singura in care pot declansa miscari de protest.

"Fondul Monetar International insista asupra acestei aplicabilitati a contractelor colective de munca la nivel national, respectiv ca acestea sa fie valabile numai pentru cei care semneaza acest acord", a mai spus ministrul muncii. Autoritatile s-au angajat in cadrul negocierilor cu FMI sa modifice Codul muncii pana la 1 iulie.

Oficialul a evitat sa estimeze data la care noul Cod al muncii ar putea sa intre in vigoare, precizand doar ca "va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial".

In urma discutiilor dintre sindicate si patronate din ultimele doua luni au fost inregistrate aproximativ 80 de amendamente la cele aproape 300 de articole ale Codului muncii, toate acestea fiind prinse in proiectul pe care Ministerul Muncii l-a lansat in dezbatere publica.

Principalele modificari se refera la contractul individual de munca pe perioada determinata; procedurile de evidenta a salariatilor si cele referitoare la concedierea individuala si colectiva; stabilirea duratei timpului de munca si a muncii suplimentare; stabilirea normelor de munca, sau formarea profesionala a angajatilor.

In plus, proiectul majoreaza amenzile pentru angajatori si pastreaza prevederi referitoare la fondul de garantare a salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO