Eveniment

În loc să crească cu 3%, consumul a scăzut cu 2,3%

01.09.2010, 23:03 16

Consumul, care a înregistrat o scădere de 2,3% în primulsemestru, a fost unul dintre principalii factorii care audeterminat scăderea economiei cu 1,5%, alături de declinul puternical investiţiilor, de 18%.

Guvernul şi-a construit proiectul de buget din acest an pe ocreştere a consumului de 3%.

Deteriorarea consumului privat şi în semestrul al doilea, pefondul scăderii venitului disponibil în urma restructurării, vainfluenţa negativ şi investiţiile.

Pe partea de formare a PIB, revenirea agriculturii în teritoriulpozitiv şi continuarea creşterii industriei au ajutat la temperareadeclinului economiei, în timp ce construcţiile şi comerţul au avutîn continuare influenţe negative.

Industria a înregistrat o creştere de 5,1% comparativ cu aceeaşiperioadă de anul trecut, iar pentru agricultură a fost raportat unplus de 0,3%. La polul opus, din construcţii şi comerţ au continuatsă vină veşti proaste. Declinul contrucţiilor a ajuns la 12% înprimul semestru, iar scăderea comerţului a fost de 3,4%, faţă deprimele şase luni din 2009.

A doua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă,în condiţiile în care se vor vedea efectele reducerii salariilorbugetarilor cu 25% şi ale majorării TVA la 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO