Eveniment

În sfârşit, veniturile bugetului cresc mai repede decât cheltuielile. Cu ce preţ însă?

În sfârşit, veniturile bugetului cresc mai repede decât cheltuielile. Cu ce preţ însă?

Autor: Claudia Medrega

29.09.2010, 23:57 22

Sumele aduse la buget de TVA au crescut în august pentru a treialună consecutiv, după ce în iulie încasările au urcat cu 17,1%, iarîn iunie creşterea a fost de 18% faţă de aceeaşi perioadă de anultrecut.

Lunile de vară nu sunt însă singurele din acest an cândîncasările din TVA au fost pe plus faţă de aceaşi perioadă din2009. Creşterea vânzărilor din comerţ în perioada Paştelui a adusîncasările din TVA pe luna martie în teritoriul pozitiv, majorareade atunci fiind de peste 15%.

În ceea ce priveşte veniturile din accize, Finanţele susţin căau crescut ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat dela 1 ianuarie 2010, a cursului mediu leu/euro luat în calcul laplata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumuluiaccizei la unele produse.

Pal susţine că majorarea TVA şi scăderea salariilor în sectorulpublic vor avea efecte pozitive doar dacă reformele structurale vorfi implementate corect, pe toate nivelurile sectorului de stat.

În acelaşi timp, reforma pensiilor reprezintă un element foarteimportant în procesul de reformă, în condiţiile în care existănecesitatea corelării pensiilor cu inflaţia, nu cu salariul mediu.În acelaşi timp, creşterile salariale trebuie corelate cu creştereaproductivităţii, a mai spus Pal.

La impozitul pe profit, impozitul pe venit şi contribuţiilesociale se menţin decalaje importante. Încasările din contribuţiisociale au ajuns după opt luni la 30,7 mld. lei, în scădere cu 5,7%faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Ce se întâmplă cu cheltuielile?

Cheltuielile de capital au continuat şi în august tendinţadescendentă.

La finele perioadei ianuarie-august s-a înregistrat o scădere de23,3%, la 9,17 mld. lei.

"Soluţiile corecte pentru respectarea ţintei de deficit ţin maiales de tăierea cheltuielilor inutile, iar investiţiile nu intră înaceastă categorie. Investiţiile publice nu ar trebui atinse, maiales în această perioadă, când suferă şi sectorul privat",apreciază Pal.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile decapital, precum şi programele de investiţii finanţate din surseinterne şi externe au fost pe primele opt luni în sumă de 16,9 mld.lei, respectiv 3,3% din PIB.

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac consideră că România arputea să se încadreze în ţinta de deficit pentru acest an, de 6,8%din PIB. "Au fost făcuţi paşi în direcţia potrivită, dar mai e multde realizat în continuare. Una dintre problemele care trebuieclarificate este cea a arieratelor şi felul în care acestea vor fireflectate: este bine să fie achitate datoriile către mediulprivat, însă acestea ar adânci deficitul, deşi reprezintă o formămai transparentă de respectare a obligaţiilor."

Cheltuielile de personal au cunoscut o reducere accentuată,fiind prima lună de plată a drepturilor salariale diminuate cu 25%,aferente lunii iulie. Plăţile lunare au fost mai reduse cu 38,9%faţă de iulie 2010 şi cu 34,5% faţă de luna iunie. Cheltuielile cubunuri şi servicii s-au redus cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă alui 2009.

Cheltuielile totale au ajuns la 127,2 mld. lei, în creştere cu1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Deficitul bugetar a ajuns după primele opt luni ale anului la20,9 mld. lei, echivalentul a 4,09% din PIB, după ce a urcat înaugust cu aproape un miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO