Eveniment

Începe „marea restructurare“. Guvernul dă afară din secretarii de stat şi subprefecţi: 60 de persoane

Începe „marea restructurare“. Guvernul dă afară din secretarii de stat şi subprefecţi: 60 de persoane
08.07.2010, 23:44 364

Lucrurile sunt clare: nu există nicio şansă ca salariilebugetarilor să revină la valoarea de dinaintea reducerii lor cu25%, dacă numărul celor 1,36 de milioane de bugetari nu este redusdramatic. Cu cât?
Analiştii economici sunt fermi: între 200.000 şi 300.000 de posturibugetare ar trebui eliminate din schemele de finanţare pentrureechilibrarea bugetului. 100.000 este cifra avansată de ministrulfinanţelor, Sebastian Vlădescu. Între 55.000 şi 60.000 a fost ovariantă de reducere de personal discutată săptămânile trecute înşedinţa de guvern.
Statul cheltuie cu bugetarii 11 miliarde de euro anual. Efortul numai poate fi susţinut.
Miercuri-seară premierul Emil Boc a anunţat că numărul secretarilorde stat va fi redus la două posturi, singurele exceptate fiindministerele de Interne, Externe şi Finanţe, în a căror organigramăvor fi menţinuţi trei secretari de stat. Astfel, numărul total alsecretarilor de stat va fi diminuat de la 57 la 32 posturi. Însă deplecat nu pleacă decât 18 oameni pentru că şapte posturi şterse dinschemă erau neocupate.
Ministrul administraţiei şi internelor Vasile Blaga a declarat ierică din cei şase secretari de stat din MAI vor rămâne trei,respectiv Mihai Capră, Gheorghe Emacu şi chestor-şef de poliţie DanValentin Fătuloiu.
De asemenea, premierul a mai anunţat că numărul de subprefecţi vafi redus de la două posturi la o singură funcţie în fiecarejudeţ.
"Numărul de subprefecţi va fi redus cu 50%", a spus Boc. Procentule frumos, dar nu este vorba până la urmă decât de 42 deposturi.
Deocamdată s-a decis o restructurare de personal la MinisterulMuncii, de unde vor pleca în jur de 1.600 de oameni, şi laMinisterul Sănătăţii, de unde vor fi concediaţi peste 2.500 desalariaţi. Din 2005 până în 2009 numai în ministere au fostangajaţi 60.000 de oameni. Acesta este balastul de care statultrebuie să scape.
O restructurare este grăbită şi în administraţia locală. Guvernul aelaborat, săptămâna trecută, o ordonanţă privind standardele decost în administraţie care limitează numărul de angajaţi într-oinstituţie descentralizată. Cum va fi făcută restructurarea rămânede văzut. Dar este vizibil deocamdată că bugetul nu mai suportăsalariile peste media pe economie ale angajaţilor la stat. Intrareaîn vigoare a legii salarizării unitare de la începutul acestui an,potrivit căreia raportul dintre salariul minim pe economie şi celmai mare salariu din sistemul bugetar să fie de maximum 1 la 12(unde 12 este nivelul salarial al preşedintelui României) nu arezolvat anomaliile din sistemul bugetar. Sistem care, acum,trebuie ajustat prin concedieri.
Odată cu publicarea salariilor pe site-urile instituţiilor s-adovedit că în majoritatea instituţiilor publice multe din salariilesubordonaţilor le depăşesc pe cele ale miniştrilor. Spre exemplu,în cazul Ministerului Economiei, salariul celui mai bine plătitsecretar de stat este de 22.092 de lei pe lună, în timp ceministrul Videanu avea un venit net de aproape trei ori mai mic, depână la 7.643 de lei în aprilie. O altă anomalie în cadrulaceluiaşi minister se regăseşte în Direcţia generală industria deapărare şi probleme speciale, unde directorul general adjunct areun venit net de 4.606 lei, mai mare decât directorul general alaceleiaşi direcţii, care a avut un venit net de 3.815 lei înaceeaşi lună.
O altă discrepanţă salarială a fost întâlnită şi în cadrulMinisterului Muncii, unde
s-a descoperit că ministrul Mihai Şeitan câştigă mai puţin decât unconsilier sau un manager public. Venitul său net din aprilie, de5.361 de lei, este comparabil mai degrabă cu cel al "celebrului"şofer care câştiga 4.050 de lei net şi care nu mai apare pe listaveniturilor angajaţilor din acest minister pentru luna iunie.
Pe de altă parte, în cazul Ministerului Sănătăţii, ierarhizareasalarială poate părea corectă la cele mai înalte poziţii, dacă luămîn considerare faptul că ministrul a avut un venit net de 5.361 delei net, iar un secretar de stat a încasat un salariu de 4.693 delei. Lucrurile se schimbă însă când coborâm în ierarhie, întrucâtun secretar general adjunct din cadrul acestui minister a încasatun venit de 9.739 de lei, pe când un secretar general a avut unvenit de 7.639 de lei.
Mai bine plătiţi decât ministrul sunt un director şi un consilierdiplomatic din cadrul Ministerului sănătăţii, care au avut veniturinete de peste 6.500 de lei în aprilie.

Secretarii de stat se reduc, dar alte poziţii bineplătite în ministere rămân deocamdată


Guvernul va păstra în ministere, cu câteva excepţii, câte doisecretari de stat. Numai că, în aceleaşi ministere, există poziţiimult mai bine plătite nu doar decât ale secretarilor de stat, ci şiale miniştrilor. Ce se va întâmpla cu acestea? Făcând o medie asalariilor secretarilor de stat, rezultă că din eliminarea dinschemele ministeriale a 18 dintre aceştia (şapte posturidesfiinţate erau neocupate) ar rezulta o economie lunară de 114.000lei (27.000 de euro), sau o economie până la finele anului de163.000 de euro. Nu trebuie uitat însă că cei disponibilizaţitrebuie să primească ajutor de şomaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO