Eveniment

Indicele prosperităţii al Legatum: Cum se poate măsura prosperitatea altfel decât prin nivelul veniturilor. Locul României în Europa de Est

Indicele prosperităţii al Legatum: Cum se poate măsura...

Autor: Bogdan Cojocaru, Catalina Apostoiu

14.06.2017, 00:05 926
Pentru a înţelege progresul Europei Centrale şi de Est (ECE) după căderea comunismului este necesară o radiografie a societăţii care trece de stratul avuţiei, al cifrelor reci. Indicele prosperităţii realizat de Legatum Institute este un instrument care poate face acest lucru şi arată că, deşi la nivel de venit mediu ECE a rămas cu mult în urma  Europei de Vest, prosperitatea avansează într-un ritm mult mai rapid.

Pe 15 iunie va avea loc conferinţa organizată de ZF cu tema „Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate“. La eveniment vor participa, printre alţii, premierul Sorin Grindeanu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Indicele Legatum al prosperităţii este un cadru care ajută la evaluarea unei ţări în funcţie de promovarea prosperităţii cetăţenilor ei, reflectând progresul economic şi social în raport cu nouă piloni ai prosperităţii, care variază de la guvernanţă şi mediu de afaceri la capital social, şi nu mai puţin de 104 variabile. Acest cadru cuprinzător face din indicator un instrument de măsurare a progresului uman într-o ţară, oferind în acelaşi timp o imagine a procesului de formare a prosperităţii. 
 
Ediţia 2016 a studiului privind prospe­ritatea globală a venit cu un raport special dedicat ECE. Aici se arată că prosperitatea regiunii este la 87% din media Europei de Vest. Veniturile au ajuns abia la 47% din medie. România ocupă locul 11 în regiune, după Ungaria şi Croaţia, fiind urmată de Macedonia şi Bulgaria.
 
Pe primul loc se situează Austria, economie care n-a făcut parte din blocul comunist. Dintre ţările foste comuniste, pe primul loc stă Slovenia, urmată de Estonia, Cehia, stat care face acum parte din grupul celor dezvoltate, şi Polonia, cea mai mare economie est-euro­peană. Ultimele poziţii sunt ocupate de Serbia şi Albania.
 
Raportul Legatum arată că o mare parte din cursa de convergenţă a  prosperităţii din ECE cu cea din vest a avut loc într-un mediu economic global dinamic. Reintegrându-se în economia globală, regiunea a obţinut un avans semnificativ din comerţ. Ţările care s-au alăturat Uniunii Europene au primit credibilitate instituţională şi intrări nete mari de capital. Cetăţenii acestor ţări s-au mutat în vest în căutarea unui loc de muncă mai profitabil, ceea ce dus la diminuarea diferenţei de salarii dintre est şi vest. Acum, într-un mediu global mai puţin favorabil creşterii economice şi
 
într-un mediu european tot mai ostil integrării, prosperitatea regiunii depinde într-o măsură tot mai mare de capacitatea proprie de a livra mai multă prosperitate în raport cu veniturile, adică de a genera surplus de prosperitate pentru cetăţeni.
 
Povestea Legatum a început cu mai mult de un secol în urmă, în momentul în care Edward F. Chandler a emigrat din Chicago în Auckland, Noua Zeelandă, şi a pus bazele Chandler & Co., o importantă companie de publicitate.
 
În 1972, fiul lui Edward, apicultor, şi soţia acestuia, Marija, lansează Chandler House, un magazin general high-end în Hamilton, Noua Zeelandă. În 1982, fiii acestora, Christopher şi Richard, preiau businessul şi îl extind la zece magazine. Aceştia încep să caute oportunităţi de creştere la nivel internaţional.
 
În 1986 este înfiinţat Sovereign Global, în Monaco, care rămâne sediul companiei timp de 20 de ani. Primele investiţii majore ale companiei sunt în sectorul imobiliar din Hong Kong.
 
În 1991, în căutare de tendinţe noi şi active subevaluate, Sovereign priveşte către sectorul telecom brazilian. Compania realizează prima investiţie străină majoră în Brazilia chiar în momentul deschiderii acestei pieţe pentru străini.
 
În perioada 1994-2015, Sovereign investeşte în Rusia în timpul tranziţiei acesteia către o economie de piaţă, în Japonia în perioada de criză a sectorului bancar al acesteia şi în Coreea. În 2004, Sovereign îşi mută sediul în Dubai.
 
În 2006, în urma divizării Sovereign, Christopher Chandler pune bazele Legatum. Misiunea sa: generarea şi alocarea de capital şi idei care să ajute oamenii să trăiască vieţi mai prospere.
 
Este creat Legatum Center for Entrepreneurship în cadrul Massachusetts Institute of Technology, cu obiectivul de a promova o mişcare concentrată pe pieţe libere şi spirit antreprenorial drept factor catalizator al schimbărilor economice şi sociale.
 
În 2009 este lansat oficial Legatum Institute, think-tankul cu sediul în Londra a cărui misiune este de a ajuta oamenii să se bucure de vieţi mai prospere. Institutul continuă să publice anual Indicele Prosperităţii, un indice mondial care măsoară prosperitatea naţională atât din perspectiva avuţiei, cât şi a bunăstării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO