Eveniment

Industria a rămas pe plus în noiembrie, dar anemic. Unii analiştii prevăd contracţie în T1

Industria a rămas pe plus în noiembrie, dar anemic. Unii analiştii prevăd contracţie în T1

Industria a rămas pe plus în noiembrie, dar anemic. Unii analiştii prevăd contracţie în T1

Autor: Claudia Medrega

11.01.2012, 00:05 287

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a continuat trendul ascendent în noiembrie 2011, dar ritmul a încetinit vizibil, înregistrându-se cea mai lentă creştere faţă de 2010, de 3,2%, în contextul slăbirii cererii externe pe fondul problemei datoriilor suverane cu care se confruntă Europa.

Majoritatea analiştilor anticipează că industria, unul dintre principalele motoare ale economiei, va avea în acest an o contribuţie mai slabă la PIB, astfel că se impune stimularea investiţiilor pentru a ajuta economia. Industria are o pondere în PIB de circa 27%.

Există şi voci care prevăd revenirea producţiei industriale în teritoriul negativ în primul trimestru, după mai bine de doi ani de creşteri neîntrerupte.

În noiembrie producţia industrială a crescut cu 3,2% faţă de aceaşi lună din 2010 pe serie ajustată sezonier, un ritm de creştere comparabil înregistrându-se doar în iunie, după creşterile de două cifre din prima parte a anului.

Încetinirea avansului industriei spre sfârşitul anului 2011 a fost anticipată de analişti, fiind influenţată de turbulenţele din Europa, creşterile faţă de 2010 fiind inferioare celor cu care ne-am obişnuit în prima jumătate a anului 2011.

"Se observă un trend clar de încetinire a ritmului de creştere al industriei, mai ales a industriei prelucrătoare care este în principal destinată exporturilor, ceea ce cimentează ipoteza că producţia industrială va avea o contribuţie mult mai slabă anul acesta la creşterea economică, probabil înjumătăţită, deoarece am estimat o creştere a industriei cu 3-3,5 % an/an în 2012", a comentat Melania Hăncilă economistul-şef al Volks­bank.

Industria prelucrătoare, cel mai important sector al industriei, a înregistrat a treia contracţie consecutivă - creşterea producţiei industriale fiind, în principal, rezultatul performanţei bune a sectorului energetic, amintesc analiştii ING Bank.

Evoluţia indică faptul că în primul trimestru din acest an ar putea urma o contracţie, în opinia analiştilor ING.

Faţă de luna octombrie, producţia industrială a crescut cu 0,3%, pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, datorită creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,8%). Însă, industria prelucrătoare şi industria extractivă au scăzut cu 0,1%, respectiv cu 2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pe ansamblul primelor 11 luni din 2011, producţia industrială a crescut cu 6,3% ca serie brută, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,6%.

Perspectivele de reducere a dinamicii de creştere a industriei sunt evidenţiate şi de scăderea avansului comenzilor noi în industrie în ultimele luni, precum şi de diminuarea gradului de utilizare a capacităţilor de producţie în industria prelucrătoare, ceea ce relevă în mod evident o erodare a principalului motor de creştere economică şi care va trebui compensat prin stimularea altor sectoare, de preferinţă al investiţiilor, consideră Hăncilă.

Comenzile noi din industrie au crescut în noiembrie cu 9,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2010 şi cu 5,7% faţă de octombrie 2011. Ritmul de creştere în termeni anuali a încetinit comparativ cu avansurile de 15-25% înregistrate pe parcursul anului trecut.

Şi la nivelul cifrei de afaceri din industrie s-a constatat o temperare a ascensiunii, înregistrând un avans de 9,6% comparativ cu noiembrie 2010 şi de 1,1% faţă de octombrie 2011.

Cum a evoluat industria

Producţia industrială şi exporturile, care s-au aflat pe un trend ascendent în ultimii doi ani, au reuşit să susţină economia.

În ultimii doi ani industria şi-a majorat contribuţia la formarea PIB prin intermediul exporturilor - care au reuşit să contracareze scăderea cererii interne rămânând principalul motor care susţine economia.

Din păcate, industria are o pondere de aproximativ 27% în PIB, astfel că nu poate să tragă singură economia, potenţialul ei fiind limitat.

Producţia industrială s-a menţinut în teritoriul pozitiv începând din toamna anului 2009 până în 2011 datorită cererii externe, după ce în prima parte a lui 2009 ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere de două cifre.

De când a revenit pe plus, în noiembrie 2009, producţia industrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună la alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO