Eveniment

Industria in semestrul II: Scaderi ale profiturilor, cresteri de preturi si concedieri

03.08.2005, 19:43 17

Companiile din sectorul industrial se confrunta cu scaderea comenzilor, a profiturilor si a numarului de angajati, potrivit buletinului industrial realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Astfel, majoritatea firmelor din industrie au raportat scaderi semnificative ale profiturilor obtinute in semestrul al doilea al anului in curs. Managerii afirma ca principalele cauze ale scaderii profiturilor sunt majorarea costurilor de productie, aprecierea excesiva a leului si concurenta.

Ancheta realizata de catre GEA printre industriasi arata ca profiturile asteptate de acestia in trimestrul al treilea vor continua sa scada atat fata de perioada similara a anului trecut, cat si fata de inceputul anului curent.

Cele mai mari reduceri ale marjelor de profit sunt asteptate in ramurile orientate in principal catre export: industria confectiilor, urmata de industria de masini si echipamente si cea de masini si aparate electrice - toate sunt afectate de aprecierea leului.

Conform raspunsurilor date de managerii intervievati, activitatea din industrie va creste intr-un ritm mult mai lent fata de prima jumatate a anului. Aceasta tendinta este reflectata de scaderea indicelui GEA de incredere industriala de la 14,5 puncte in trimestrul I, la 7,4 puncte in trimestrul al doilea si numai 2,2 puncte pentru trimestrul al treilea.

Un fenomen asemanator, de scadere a increderii industriale, are loc in aceasta perioada si in statele Uniunii Europene. Specialistii GEA sunt de parere ca reflectarea acestei tendinte din UE la nivel national poate reprezenta un indicator al cresterii nivelului de convergenta. Pe de alta parte insa, aceasta similaritate ar putea fi explicata prin binecunoscuta dependenta a productiei industriale romanesti de cererea din statele UE, avand in vedere ca, in zona euro, productia industriala si comenzile sunt in scadere.

Insa exista si firme ai caror manageri estimeaza, pentru perioada urmatoare, rezultate peste media din industrie. Printre acestea se numara cele din industria de masini si echipamente, prelucrarea cauciucului, industria alimentara si cea a mijloacelor de calcul.

Un nivel sub medie al productiei vor inregistra industria de masini si aparate electrice si industria chimica, in timp ce industria metalurgica va inregistra o stabilitate a nivelului productiei.

Managerii din industrie semnaleaza si o reducere a volumului comenzilor totale, pusa pe seama cresterii preturilor la utilitati si carburanti, aprecierii leului, instabilitatii legislatiei fiscale si nesigurantei privind data aderarii la Uniunea Europeana.

Nivelul preconizat al comenzilor pentru trimestrul al treilea acopera numai 3,6 luni de productie pe ansamblul industriei prelucratoare, fata de 4,1 luni in trimestrul doi si 4,3 luni in primul trimestru.

De aceea, studiul GEA, la fel ca si buletinul de conjunctura realizat de BNR, estimeaza o incetinire a cresterii productiei industriale pentru anul in curs.

Autorii studiului considera ca pierderea de ritm cu care se confrunta industria in aceasta perioada poate fi pusa pe seama restructurarii industriale, dar si a conjuncturii externe nefavorabile.

De asemenea, preturile productiei industriale sunt estimate sa creasca in trimestrul al treilea cu mai putin de 1%, arata estimarile managerilor intervievati de GEA. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO