Eveniment

Inflatia trece de 6% si compromite tinta BNR

11.10.2007, 19:20 12

Saltul inflatiei la peste 6% in septembrie, dincolo de cele mai pesimiste asteptari, nu lasa nicio sansa ca BNR sa se mai incadreze in limita superioara de 5% a tintei de inflatie pe 2007, apreciaza analistii.
In acelasi timp, FMI avertizeaza ca perspectivele de inflatie pentru 2008 sunt ingrijoratoare, mai ales daca politica fiscala se relaxeaza, conform concluziilor misiunii care a vizitat recent Bucurestiul.
BNR cataloga drept un "soc" inflatia de 0,86% inregistrata in august, insa in septembrie rata lunara a depasit si plafonul de 1% pentru prima data din noiembrie 2006, nivel inconsistent cu o tinta de inflatie de 4%.
Scumpirea alimentelor cu 1,94% fata de august, dublata de cresterea preturilor cu 2,53% la transporturi si cu 3,33% la telecomunicatii din cauza deprecierii leului, au readus inflatia anuala la cota din august 2006. Mai mult, media pe 9 luni este de 0,4%, superioara celei de 0,3% din aceeasi perioada a anului trecut.
"Nu mai incape nicio indoiala ca inflatia va trece de 5% la sfarsitul anului. Acum intrebarea este daca va fi depasit si pragul de 5,5%. Ratarea tintei de inflatie pe 2007 este batuta in cuie pentru ca orice decizie ar lua BNR pe 31 octombrie efectele ar fi minime pentru ultimele luni ale anului, urmand sa se vada de-abia in prima jumatate a lui 2008", a comentat pentru ZF Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank Romania.
FMI considera ca este necesara ancorarea solida a asteptarilor inflationiste ale pietei.
Analistii sunt de acord ca BNR va majora dobanda pe 31 octombrie, estimarile mergand spre o jumatate de punct procentual si chiar mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO