Eveniment

Infrastructura are nevoie de 20 de miliarde de euro

13.06.2008, 22:10 14

Infrastructura rutiera si feroviara are nevoie, pana in anul 2013, de alocari de la bugetul de stat de aproximativ 20 de miliarde de euro, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
"Oferta minimala a Ministerului Economiei si Finantelor pentru ministere si autoritati locale, exclusiv de la bugetul de stat, trebuie sa fie de 20 mld. euro pana in 2013 pentru proiectele de infrastructura rutiera si feroviara", a spus Vosganian.
El a aratat ca la urmatoarea rectificare bugetara vor fi alocate fonduri suplimentare pentru infrastructura. Vosganian a declarat ca vor fi directionate cu prioritate catre acest domeniu veniturile suplimentare din colectare si cresterea economica, precum si cele obtinute din eficientizarea activitatii din alte sectoare.
De asemenea, autoritatile se vor concentra pe imbunatatirea absorbtiei fondurilor de infrastructura si vor discuta cu reprezentantii Comisiei Europene alte formule de finantare, cum ar fi creditul furnizor sau leasingul.
Vosganian s-a declarat un sustinator al proiectelor in parteneriat public-privat si crede ca o solutie in cazul unor taxe de drum greu de suportat de utilizatori ar fi finantarea ulterioara de la buget a unei cote parti.

TITL: Moody's reia avertizarea privind deficitul de cont

Marius Radu - Mediafax
Agentia de evaluare Moody's atrage atentia asupra riscurilor provocate de nivelul mare al deficitului de cont curent al Romaniei, dar nu are in vedere scaderea ratingului.
"Ne-am pastrat perspectiva stabila acordata Romaniei si suntem multumiti cu ratingul pe care l-am acordat tarii. Nu avem in vedere scaderea acestuia", a declarat ieri Dietmar Hornung, senior analyst in cadrul Moody's.
Ratingul acordat Romaniei este "Baa 3", cu perspectiva stabila. Hornung a precizat ca cel mai mare risc care poate conduce la un dezechilibru macroeconomic este nivelul ridicat al deficitului de cont curent. Potrivit unui scenariu pesimist elaborat de Moody's, un nivel ridicat al deficitului de cont curent ar putea provoca deprecierea puternica a monedei nationale si ar putea conduce la scaderea brusca a cresterii economice. Romania si alte zece state central si est-europene au fost incluse de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service in "zona de pericol", ceea ce arata ca aceste tari se confrunta cu tensiuni macroeconomice, insa de intensitati diferite.
In ceea ce priveste cresterea economica de 8,2% a Romaniei de pe primul trimestru, Hornung a declarat ca nu este ingrijorat de aceasta evolutie.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat ieri ca deficitul de cont curent din primele patru luni ale acestui an a scazut cu 1,5% comparativ cu valoarea inregistrata in intervalul similar din 2007, de 4,44 miliarde de euro. Astfel, deficitul a coborat, desi balanta comerciala a continuat sa fie negativa.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, deficitul comercial a crescut in primele patru luni, comparativ cu perioada similara din 2007, cu 14,36%, la 6,9 miliarde de euro, dinamica exporturilor fiind mai accentuata decat cea a importurilor.
Exprimata in moneda nationala, valoarea deficitului comercial a ajuns la 25,37 miliarde de lei, in urcare cu 24,64% fata de ianuarie-aprilie 2007. Exporturile au crescut cu 16,7%, la 10,74 miliarde de euro, in timp ce importurile au avansat cu 15,8%, la 17,65 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO