Eveniment

INS: Noua modalitate de calcul a cosului de consum va aduce "surprize"

14.09.2008, 19:43 124

Institutul National de Statistica (INS) a finalizat analiza privind noua modalitate de calcul a indicelui preturilor de consum (IPC) care va fi aplicata incepand de anul viitor si care va aduce diferente fata de metodologia actuala si chiar "surprize", a declarat pentru ZF Mihai Gheorghe, director in cadrul INS.

"Am finalizat analiza. Suntem in grafic. Urmeaza sa avem o discutie cu reprezentantii BNR, probabil pana la sfarsitul lunii octombrie, pentru a avea timp de calcule pentru noul sistem de ponderare. In luna ianuarie ar trebui sa avem noul sistem de ponderare stabilit. Exista diferente fata de sistemul actual. Cu siguranta vor fi surprize", a spus Gheorghe.

Presedintele INS, Vergil Voineagu, a anuntat in luna februarie a acestui an intentia de a trece la calculul indicelui preturilor de consum pe baza ponderilor rezultate din combinarea celor inregistrate in conturile nationale si in ancheta bugetelor de familie, metoda folosita in 17 tari ale Uniunii Europene.

Cosul de consum pentru calculul inflatiei se modifica anual, ponderile bunurilor si serviciilor in cosul pe 2008 reiesind din ancheta statistica privind bugetele de familie pe 2006.

Din cauza procedurilor lungi si disponibilitatii cu intarziere a datelor, intervalul de doi ani intre culegerea datelor si folosirea lor in cosul de consum pentru calculul inflatiei este cel mai mic posibil.

Ponderea produselor alimentare in cosul de consum a continuat sa scada pentru al saselea an consecutiv, de la 44,7% in 2002 la 37,5% in 2008, nivelul fiind insa destul de ridicat comparativ cu media europeana, de circa 20%.

Produsele a caror pondere a scazut cel mai mult in cosul de consum sunt painea, legumele, laptele si carnea de pasare, iar produsele cu cea mai mare crestere de ponderi sunt gazele, automobilele, medicamentele si produsele din tutun.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat inca din toamna anului trecut in Parlament, in cadrul discutiilor pe tema bugetului pentru 2008, ca reprezentantii INS si BNR vor analiza modul de calcul al cosului de consum.

Intrebat de presedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, Cristian Gubandru, de ce Romania are o pondere mult mai ridicata a alimentelor in cosul de consum comparativ cu alte state, Isarescu a raspuns ca aceasta situatie este o surpriza si pentru Banca Nationala.

"O asemenea pondere ridicata, volatilitatea preturilor la alimente, ne-a dezavantajat. Anul trecut (2006 - n.r.) ne-a ajutat, am redus inflatia mai mult decat ne-am fi asteptat", a spus Isarescu la acel moment.

El a exemplificat cu cazul Bulgariei, aratand ca daca ponderea produselor alimentare in cosul de consum din Romania ar fi fost similara celei din Bulgaria, indicele preturilor de consum ar fi fost mai scazut cu 0,7-0,8% puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO