Eveniment

Ce se mai întâmplă în politica de la Washington: Republicanii se sfâşie între ei după ce Kevin McCarthy, care trebuia să preia conducerea Camerei, a eşuat la 3 voturi, după ce aripa dură republicană nu l-a susţinut

Ce se mai întâmplă în politica de la Washington:...

Autor: Valeriu Dănilă

04.01.2023, 16:45 748

Investirea noii Camere a Reprezenanţilor s-a amânat după ce nu a reuşit să aleagă un nou Preşedinte, lăsând viitorul politic al lui Kevin McCarthy să atârne de un fir de păr după ce luptele interioare ale partidului republican au reuşit oprirea procesului legislativ la Washington, scrie Financial Times.

Marţi, McCarthy a devenit primul lider de partid majoritar din ultimul secol care s-a îimpedicat la primul scrutin, înainte de a pierde două tururi ulterioare de vot.

McCarthy a obţinut 203 de voturi în primul tur, cu 15 mai puţin din cele 218 necesare pentru a obţine funcţia de speaker, după ce 19 republicani au votat împotriva lui. Acesta nu a reuşit să-şi îmbunătăţească cifrele nici în al doilea tur, cei 19 oponenţi ai săi s-au reunit pentru a-l susţine pe Jim Jordan, congresmanul republican din Ohio, care l-a nominalizat oficial pe McCarthy pentru funcţia de speaker.

McCarthy a pierdut şi al treilea tur de scrutin după ce Byron Donalds, un congresman din Florida, şi-a schimbat atitudinea faţă de Jim Jordan, ducând voturile împotriva lui McCarthy la 20.

Votul era de aşteptat să fie reluat miercuri după-amiază. A rămas neclar dacă McCarthy va fi capabil să obţină sprijin şi să obţină majoritatea simplă necesară pentru a deveni speaker. Constituţional, Camera este obligată să aleagă un speaker şi nu poate începe să guverneze până când unul este ales.

Blocajul, primul din ultimul secol, a subliniat nivelurile fără precedent de disfuncţionalităţi din Washington, în special în rândul republicanilor. Partidul se confruntă cu un blocaj după o performanţă dezamăgitoare la alegerile intermediare de anul trecut şi controversa legată de posibila susţinere a lui Donald Trump ca şi candidat la preşedinţie în 2024.

McCarthy, un congresman în vârstă de 57 de ani din California, este republicanul de rang înalt al Camerei şi a fost mult timp prezentat drept succesorul cel mai probabil al lui Nancy Pelosi, preşedintele democrat al Camerei, care pierde postul după ce partidul său nu a reuşit să-şi asigure majoritatea la ultimele alegeri.

Dar, în timp ce Partidul Republican a câştigat suficiente locuri pentru a prelua controlul asupra camerei inferioare a Congresului, „valul roşu” pe care McCarthy l-a prezis nu s-a materializat. În acelaşi timp, democraţii şi-au extins majoritatea în Senat, camera superioară a Congresului, după ce au câştigat un loc în Pennsylvania.

Toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor participă la votul pentru Preşedinte, prima activitate a noului Congres. Un Preşedinte are nevoie de o majoritate simplă, sau de cel puţin 218 de voturi dacă întreaga Cameră este prezentă, pentru a fi ales. Având în vedere dimensiunea subţire a noii majorităţi a republicanilor în Cameră şi influenţa uriaşă a câtorva critici vocali, McCarthy s-a chinuit luni de zile să-şi obţină sprijinul pe fondul opoziţiei diferitelor facţiuni din cadrul partidului republican, inclusiv ultraconservatori şi parlamentari precum Matt Gaetz din Florida, care îi este fan neclintit lui Trump.

Relaţia lui McCarthy cu Trump a oscilat de-a lungul anilor între manifestări publice de loialitate – Trump l-a numit frecvent pe congresman „Kevin al meu”. Se pare că McCarthy a spus „Am terminat cu acest om” după atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, înainte de a zâmbi în fotografii cu Trump în staţiunea sa din Mar-a-Lago doar câteva săptămâni mai târziu. Anul trecut, Trump a susţinut candidatura lui McCarthy pentru functia de speaker. În ultimele săptămâni, McCarthy a încercat să-şi întărească poziţia în cadrul partidului prin înţelegeri cu dizidenţii. În weekend, el a lansat un pachet de reguli propuse pentru a schimba procedura Camerei.

Dar mai mulţi republicani au spus că schimbările nu merg suficient de departe. Ei vor concesii suplimentare care ar facilita convocarea unui vot de neîncredere împotriva oricărui viitor preşedinte al Camerei. Mulţi din Capitol Hill sunt pregătiţi pentru posibilitatea ca procesul să dureze zile întregi, până când McCarthy va reuşi să obţină suficient sprijin sau, în cele din urmă, să se retragă în favoarea unui alt candidat. În timp ce adjunctul său, Steve Scalise din Louisiana, a susţinut candidatura şefului său, el este văzut ca cea mai probabilă alternativă pentru a obţine 218 de voturi dacă McCarthy nu reuşeşte.

Liderii democraţi din Camera Reprezentanţilor au respins orice sugestie conform căreia ar urma să-l ajute pe McCarthy sau să susţină un candidat republican alternativ. Mulţi parlamentari democraţi au părut să se bucure de relativa unitate a partidului lor marţi, unii batjocorind în mod deschis discordia republicanilor. Ted Lieu, congresmanul din California, a postat pe Twitter o imagine în care ţinea o pungă cu popcorn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO