Eveniment

Integrarea a urcat investitiile de mediu la 2,4 mld. euro

16.10.2007, 22:22 12

Companiile private si administratia locala si centrala au cheltuit anul trecut 8 miliarde de lei (circa 2,4 mld. euro) pentru protectia mediului, respectiv 2,3% din PIB, fata de 1,9% din Produsul Intern Brut aferent anului precedent, conform Institutului National de Statistica.
Banii au fost cheltuiti atat pentru servicii de protectia mediului, cat si pentru investitii in acest domeniu.
Perioada pregatitoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana s-a dovedit a fi una foarte dinamica in ceea ce priveste investitiile realizate pentru protectia mediului, companiile si administratia preferand sa-si rezolve problemele de mediu din timp, pentru a se respecta normele europene.
"Apropierea termenelor finale de conformare la normele de mediu, atat in ceea ce priveste managementul integrat al deseurilor, cat si al marilor instalatii industriale au determinat investitii mai mari in ceea ce priveste protectia mediului", a declarat pentru ZF Octavian Popescu, director in cadrul Garzii Nationale de Mediu, organismul de verificare a aplicarii normelor de mediu in Romania.
Cele mai mari investitii pentru respectarea legislatiei de protectia mediului au fost operate de catre companiile din segmentul industriei prelucratoare, respectiv 3,6 mld. lei, ele fiind urmate de cele facute de catre producatorii si furnizorii de energie electrica si termica, de gaze si de apa calda.
Cea mai mare parte a banilor cheltuiti pentru protectia mediului au fost alocati imbunatatirii sistemelor de eliminare a deseurilor si a apelor uzate, respectiv 5,3 mld. lei, capitol urmat in top de cheltuielile pentru protectia apei, cu 2,2 mld. lei.
Cei mai putini bani s-au cheltuit pe segmentele de silvicultura, exploatare forestiera si servicii conexe, respectiv 53 mil. lei, si de catre segmentul constructiilor, cu numai 88,5 mil. lei alocati per total protectiei mediului.
Studiul efectuat de INS este unul selectiv, in care au fost incluse raspunsurile a circa 10.000 de producatori de servicii de protectia mediului, nefiind incluse unitatile din agricultura, hoteluri si restaurante sau din transporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO