Eveniment

International Leasing, afectata de normele BNR

09.12.2005, 20:47 17

International Leasing, una dintre societatile de leasing independente din piata locala, si-a redus previziunea cifrei de afaceri pentru 2005 de la 70 de milioane de lei (19,1 milioane euro) la 50 de milioane (13,6 milioane de euro) din cauza reglementarilor Bancii Nationale de limitare a creditelor in valuta.

"Ne-am micsorat previziunile deoarece pe o perioada de o luna de zile nu am putut accesa refinantari in euro din cauza normelor impuse bancilor cu privire la creditarea in valuta de catre BNR", a explicat Ioana Necula, presedintele si principalul actionar al International Leasing.

Compania a incheiat in acest an contracte in valoare de 25 de milioane de euro. In total portofoliu, leasingul financiar reprezinta 65%, in timp ce leasingul operational are o pondere de 35%.

Societatea a anuntat lansarea celei de-a treia emisiuni de obligatiuni in valoare de 4,8 milioane lei (1,3 milioane de euro) cu o maturitate de patru ani. Rambursarea va fi efectuata in patru transe egale cu o rata a dobanzii variabila, calculata semestrial la nivelul BUBOR plus 2,25%. Pentru prima perioada de calcul dobanda va fi de 10,75%.

Oferta publica privind emisiunea de obligatiuni se deruleaza in perioada 12-23 decembrie si va fi intermediata de managerul SSIF Intercapital Invest si de co-managerul BCR Securities. Operatiunea a fost asigurata de BCR Asigurari, care a perceput un comision de 1% din valoarea totala a emisiunii.

International Leasing a mai apelat in doua randuri la aceasta oferta de finantare in anii anteriori, de fiecare data obligatiunile fiind rascumparate.

Oficialii intentioneaza sa iasa pe bursa cu aceasta emisiune. "Aceste obligatiuni vor fi, cel mai probabil, tranzactionate pe bursa, iar cei care le achizitioneaza le vor putea vinde mai departe daca doresc inainte de perioada de maturitate", sustine Toni Tataru, directorul de dezvoltare al companiei.

Potrivit prevederilor propuse de BNR in proiectul de lege pentru institutiile financiare nonbancare, companiilor de leasing le-ar putea fi interzis sa recurga la emisiune de obligatiuni.

"Am incercat sa facem lobby pe langa Ministerul Finatelor pentru eliminarea acestei prevederi, pe care o consideram ca fiind un obstacol impotriva incurajarii activitatii de leasing din Romania", spune Necula.

Ea sustine ca lipsa acestei solutii de refinantare va putea fi compensata prin cresterea finantarilor atrase de la banci, dar ca aceasta era o optiune importanta pentru societatile de leasing de a concura oferta institutiilor financiare bancare.

International Leasing a fost listata in ianuarie 2002 pe RASDAQ, fiind singura societate de profil prezenta pe bursa pana acum. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels