Eveniment

Între 30 şi 60 de bucureşteni, muşcaţi zilnic de câini. Primăria doarme

Între 30 şi 60 de bucureşteni, muşcaţi zilnic de...

Autor: Corina Mirea

03.09.2013, 21:00 321

Aproape 4.100 de copii şi adulţi au fost muşcaţi de câini în primele patru luni ale acestui an, arată datele de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase prof. dr. Matei Balş din Bucureşti. În 72% dintre cazuri (2.969 de persoane) pacienţii care s-au prezentat la centrul antirabic al institutului au fost muşcaţi de câini fără stăpân, potrivit infor­maţiilor obţinute de ZF.

În prezent, aproximativ 64.000 de câini fără stăpân circulă pe străzile Ca­pitalei, adică un câine pentru fiecare 30 de locuitori ai Bucureştiului, iar Auto­ritatea pentru Supravegherea şi Pro­tecţia Animalelor Bucureşti (ASPA), care se ocupă de gestionarea câinilor maidanezi din Capitală, dispune anul acesta de un buget de circa 3,2 mil. euro pen­tru a rezolva o problemă care în orice altă ţară europeană este inexis­tentă. În luna aprilie a acestui an (cele mai recente date obţinute de ZF) numărul pacienţilor muşcaţi de câini care s-au prezentat la Institutul Matei Balş a scăzut cu 4% faţă de începutul lui 2013. Cu toate acestea, cazurile raportate în perioada februarie-aprilie au crescut în mod constant de la 710 la 752 de pacienţi.

Majoritatea (92%) celor care s-au prezentat la centrul antirabic al insti­tutului în primele patru luni ale anului cu muşcături de animale au fost adulţi (3.780 de persoane), restul pacienţilor (769 persoane) fiind copii. Un copil a fost ucis luni în apropierea Parcului Tei din sectorul 2 al Capitalei de câini fără stăpân. Reprezentanţi ai puterii şi ai opoziţiei s-au acuzat ieri unii pe alţii de blocarea unei legi care ar putea re­zolva pe termen lung această problemă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO