Eveniment

Inundaţii catastrofale în nordul Moldovei

Ploile torenţiale au măsurat şi 125 de litri pe metrul pătrat

Ploile torenţiale au măsurat şi 125 de litri pe metrul pătrat

30.06.2010, 00:00 165

Cel puţin 11 persoane au murit în ultimele două zile în urmainundaţiilor care au lovit nordul Moldovei. Zeci de localităţi dinjudeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi sunt grav afectate ca urmare aploilor şi a revărsării râurilor.

Siretul şi Prutul erau ieri după-amiază la debite istorice, caşi Dunărea, care s-a revărsat deja pe sute de hectare de terenagricol şi ameninţa aseară să inunde oraşul Corabia (Olt). Dunăreadepăşise aseară cu 26 de centimetri cota de pericol, iar Siretul cu50 de centimetri.

Prefectura Suceava a ordonat evacuarea localităţilor din judeţdispuse de-a lungul Siretului, râu pe care hidrologii au instituitcodul roşu, la fel ca şi pentru râurile Prut, Jijia şi RâulNegru.

Pagubele materiale nu sunt cuantificate, dar ele vor fisubstanţiale având în vedere că zeci de sate şi oraşul Dorohoi aufost inundate în urma ploilor torenţiale care au măsurat şi 125 delitri pe metrul pătrat. Mai multe iazuri au cedat în judeţulSuceava şi au inundat satele, oamenii fiind nevoiţi să se urce peacoperişu­rile caselor pentru a se salva.

Multe drumuri din judeţele din nordul ţării sunt blocate în urmare­văr­sării apelor. Mai multe iazuri au cedat inundând satele.Sunt afectate, de asemenea, judeţele Mureş şi Covasna.

Traficul feroviar între mai multe localităţi din nord-estulţării a fost închis pe patru secţii de circu­laţie. Premierul EmilBoc şi mai mulţi miniştri au mers ieri în zonele afectate deinundaţii, iar situaţia va fi examinată în şedinţa de guvern deastăzi.

Premierul Emil Boc a declarat ieri în localitatea suceveanăPătărăuţi, afectată grav de inundaţii, că în şedinţa de astăzu aGuvernului vor fi alocate câte 5.000 de lei familiilor care aupersoane decedate din cauza viiturilor şi că, de la caz la caz, vorfi alocate fonduri şi altor familii.

Bilanţ tragic

Suceava: patru morţi şi două persoane datedispărute; 52 de localităţi afectate

Botoşani: şapte morţi, zeci de caseinundate

Iaşi: un mort şi zeci de gospodăriiafectate

Cod roşu pe secţiuni ale Siretului, Prutului, Jijiei şiRâului Negru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO