Eveniment

Inundatiile au provocat pagube in 13 judete

22.09.2005, 19:00 17

Precipitatiile inregistrate in ultimele doua zile au afectat 160 localitati din 13 judete, inundand peste 750 de case si determinand evacuarea a 83 de persoane, potrivit datelor furnizate de ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga.

Ploile au provocat pagube in judetele Arges, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Olt, Ilfov, Prahova si Teleorman, la care se adauga municipiul Bucuresti.

Au fost inundate 759 case - in principal in judetul Ilfov (400 locuinte) -, dintre care 291 au fost avariate, iar altele trei sunt in pericol de prabusire.

Numarul victimelor inundatiilor din acest an a ajuns la 70 de persoane, prin decesul unui localnic din Curtea de Arges.

Ploile au inundat, totodata, 3.439 hectare teren agricol, sapte drumuri nationale, 27 de drumuri judetene si 66 de drumuri comunale, alte 77 de poduri si 93 de podete fiind distruse. Viiturile au distrus inclusiv cele doua poduri provizorii din localitatea buzoiana Maracineni, oprind circulatia rutiera pe DN 2 Buzau-Focsani (E 85).

Potrivit unui bilant prezentat de Ministerul Administratiei si Internelor, in Bucuresti apa a inundat mai multe artere, in anumite zone fiind intrerupt curentul electric.

Acumularile mari de apa au dus la devierea traficului pe strazile laterale in cateva intersectii de pe soseaua Straulesti, mai multe linii de transport in comun ale RATB fiind deviate, iar o statie de metrou fiind inundata pentru cateva ore.

In multe intersectii sunt defecte instalatiile de semaforizare, ceea ce a ingreunat traficul, Politia Rutiera intervenind pentru fluidizarea traficului. Intr-o singura zi, in Capitala au fost inregistrate 231 accidente rutiere soldate cu avarii (44 de accidente in doar sase ore, se precizeaza in bilantul MAI.

Tot in Bucuresti, sediile a 21 de institutii publice au fost inundate, fiind nevoie de interventia echipelor de specialitate pentru a scoate apa din cladiri. Printre ele, Spitalul Marie Curie, Facultatea de Stomatologie, sediul Serviciului de Ambulanta din sectorul 3, Spitalul CFR, Institutul Cantacuzino, Institutul Victor Babes, Institutul de Medicina Sportiva, Scoala generala 100, Muzeul taranului roman, Muzeul Satului, Manastirea Antim, Palatul Copiilor, sediul INMH, sediul MAI, ambasadele Turciei sau Cehiei, statia de metrou Izvor sau Hotelul Ibis.

Ploile abundente din ultimele zile au afectat un sfert din scolile bucurestene, o singura unitate de invatamant - Liceul de coregrafie "Floria Capsali" - avand insa probleme care au dus, miercuri, la suspendarea cursurilor, pentru o singura zi.

Prognoza meteorologica pentru perioada urmatoare indica precipitatii reduse in Baragan si in Drobrogea, de pana la 40 de litri pe metru patrat, care ar urma sa inceteze in cursul zilei de vineri. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO