Eveniment

Inversare de trend? Boc spune ca veniturile bugetare au revenit pe crestere in noiembrie

Inversare de trend? Boc spune ca veniturile bugetare au revenit pe crestere in noiembrie
29.11.2009, 23:28 20

Incasarile bugetului de stat la 27 noiembrie insumau 10,7 mld.lei (circa 2,5 mld. euro), in crestere cu 8% fata de nivelulinregistrat in urma cu un an, a declarat Boc.

Astfel, s-ar parea ca in noiembrie s-a inregistrat o inversare atrendului incasarilor bugetare in conditiile in care in octombrieveniturile totale incasate la bugetul general au fost de 15,3 mld.lei, sub nivelul incasarilor din octombrie 2008, de 16,7 mld.lei.

Si la nivelul bugetului de stat veniturile au fost in scadere inoctombrie, totalizand 6,3 mld. lei, fata de 7,6 mld. lei in aceeasiperioada a anului trecut, potrivit datelor MinisteruluiFinantelor.

Premierul in exercitiu mai sustine ca Ministerul Finantelor arepregatit un mecanism de acoperire alternativa a deficitului bugetarin ultima parte a anului, cu costuri de dobanda ceva mai ridicatedecat in cazul banilor de la FMI, si ca vor fi bani de pensii sisalarii si in decembrie, si in ianuarie. "Lucram la strategia B definantare. Probabil costurile dobanzilor vor fi mai ridicate putin,insa vor fi bani de pensii si salarii si in decembrie, si inianuarie", a spus Boc la un post de televiziune.

Desi la ultima licitatie cu titluri de stat in valuta,desfasurata saptamana trecuta, Finanatele au atras 1,4 mld. euro,Trezoreria are in continuare nevoie de bani pentru a acoperideficitul bugetar pe final de an, estimat la 7,3% din PIB.

Anul trecut corelatia dintre cresterea economica si incasareaveniturilor bugetare s-a rupt incepand cu luna octombrie. Tendintade scadere a incasarilor s-a accentuat in noiembrie, deficitulbugetar urcand de la 1,6% din PIB in octombrie la 2,9% din PIB innoiembrie.

Veniturile au scazut in octombrie si noiembrie cu circa 5 mld.lei fata de estimari, reprezentand aproape 1% din PIB.

Scaderea venea dupa o ascensiune a veniturilor bugetare de circa30% pe primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada din2007.

Varujan Vosganian, care era ministru de finante in 2008, explicala acel moment ca situatia nefavorabila a incasarilor bugetare sedatoreaza pe de-o parte restrangerii activitatii economice, mareparte fiind cauzata de arierate, de neplata taxelor si aimpozitelor. Firmele au utilizat tot mai mult creditul fiscal dincauza problemelor de lichiditate, in conditiile in care bancilesi-au redus liniile de finantare.

Veniturile colectate din TVA, care reprezinta cea mai importantaresursa pentru bugetul de stat, au scazut in primele zece luni aleanului cu 18,7%, la 28,5 mld. lei, reflectand ajustareaconsumului.

Si incasarile din impozitul pe profit s-au redus la zece luni cu11,3% fata de realizarile din perioada similara din 2008. Inschimb, incasarile din impozitul pe venit au fost in crestere cu2,9%. La nivelul bugetului general veniturile au continuat tendintade scadere, ajungand dupa zece luni la 131 mld. lei, cu 6,9% subnivelul din aceeasi perioada din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO