Eveniment

Investiţiile şi consumul vor fi motoarele economiei în 2011, anticipează Comisia Europeană

Investiţiile şi consumul vor fi motoarele economiei  în 2011, anticipează Comisia Europeană

Autor: Claudia Medrega

29.11.2010, 23:53 31

Comisia Europeană estimează că investiţiile vor înregistra anulviitor o revenire, urmând să devină unul dintre motoarele decreştere a economiei, în timp ce exporturile nete vor avea ocontribuţie negativă şi avertizează cu privire la riscurile derenunţare la măsurile de consolidare fiscală.

"După căderea severă din 2009 şi 2010, investiţiile ar trebui sărevină viguros, cu 4,2%, şi să fie un motor principal de creştere,pe măsură ce companiile îşi vor reajusta liniile de producţiepentru a face faţă cererii externe în creştere. Exporturile şi-aumenţinut performanţa solidă în 2010 şi, împreună cu saltulcomenzilor din industrie, vor da companiilor încredere", semenţionează în prognoza economică de toamnă a ComisieiEuropene.
Importurile vor creşte însă din nou mai repede decât exporturile,astfel că impactul comerţului exterior asupra PIB-ului va finegativ.

Executivul de la Bruxelles anticipează o scădere a economiei de1,9% în acest an urmată de o creştere de 1,5% în 2011, alimentatăîn principal de investiţii, prognozele fiind în linie cu estimărileFMI. Investiţiile urmează să urce anul viitor cu 4,2%, dupăcontracţii de 25,3%, respectiv 9,9% în 2009 şi 2010.

Cererea internă va reveni uşor la anul
Cererea internă, principalul motor de creştere al economieiromâneşti în anii de boom până în 2008 şi indicatorul care a scăzutsemnificativ odată cu recesiunea, va reveni anul viitor doarmarginal pe creştere, odată cu o uşoară ajustare pozitivă asalariilor.
Însă, consumul intern va continua să fie suprimat de corecţiilefiscale continue şi de raportul mare dintre serviciul datoriei şiveniturile populaţiei, care antrenează şi o creştere a creditelorneperformante. Din 2011 cererea internă ar urma să aibă din nou unrol important de jucat în creşterea economiei.
După o performanţă bună a exporturilor în acest an, în 2011exporturile nete vor avea o contribuţie negativă la creştereaeconomică, deoarece importurile de bunuri de capital vor creşteîntr-un ritm mai rapid, odată cu investiţiile. În ultimii aniexporturile au avut constant evoluţii mai bune decât importurile,însă în 2011 exporturile ar urma să crească cu 6%, iar importurilecu 6,4%, inversând corelarea dintre cei doi indicatori pentru primadată din 2007. La nivel european, creşterea economică va rămânefragilă şi inegală, deoarece măsurile de austeritate bugetarăafectează cererea de consum, iar ritmul lent de dezvoltare aeconomiei mondiale temperează exporturile.
În ceea ce priveşte situaţia bugetară a României, Executivul de laBruxelles avertizează că există riscuri substanţiale care pot puneîn pericol trendul de consolidare fiscală. "Există o presiune mareasupra autorităţilor pentru a inversa măsurile de consolidarefiscală adoptate în iulie 2010 şi să revină la politicacheltuielilor nesustenabile. Pe de-o parte acest lucru poate oferiunele stimulente pe termen scurt în ceea ce priveşte cerereainternă, însă antrenează costul grav al reducerii severe apotenţialului de creştere pe termen mediu şi lung".
Prognozele CE se bazează pe ipoteza că autorităţile nu vor inversamăsurile de consolidare fiscală iniţiate în vara acestui an.
Executivul de la Bruxelles recomandă creşterea absorbţiei defonduri europene, care ar susţine investiţiile îninfrastructură.

Flexibilitate redusă a pieţei muncii
Referitor la evoluţia şomajului, CE notează că scăderea esteîngreunată de concedierile din sectorul public şi de flexibilitatearedusă a pieţei muncii, România luptându-se cu o economie informalăuriaşă, o rată scăzută de angajare şi un fenomen puternic deemigrare.
În viziunea Executivului de la Bruxelles scăderea şomajului înRomânia ar putea fi numai de ordin statistic, deoarece persoanelecare nu mai primesc ajutorul de şomaj nu par motivate să revină pepiaţa muncii cu forme legale, revenirea angajărilor urmând să fieîntârziată, neglijabilă, anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO