Eveniment

Investiţiile străine îşi revin, dar nu ţin pasul cu deficitul

13.07.2010, 23:25 19

InvestiŢiile străine directe s-au oprit din scădere, însăintrările de 298 de milioane de euro au acoperit mai puţin dejumătate din deficitul de cont curent înregistrat în aceeaşilună.
Deficitul de cont curent a fost de 796 mil. euro în luna mai, cuaproape 60% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună din2009, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).Deficitul reflectă ieşirile nete de valută generate de schimburilecomerciale (bunuri şi servicii) şi din plăţile curente.
"Cu toate că cifrele nu sunt îngrijorătoare, evoluţia esteneplăcută, întrucât deficitul s-a adâncit cu 45,7% faţă de anultrecut, din cauza transferurilor curente mai mici. Prăbuşireainvestiţiilor străine directe la 1,4 miliarde de euro a lăsatastfel aproape jumătate din deficit neacoperit", comentează OtiliaCiotău, economistul-şef al Piraeus Bank. Ritmul de creştere aldeficitului de cont curent a accelerat de la 40%, corespunzătorprimelor patru luni. În primele cinci luni din 2009 investiţiilestrăine acopereau integral deficitul de cont curent.
Principala componentă a deficitului de cont curent rămânedezechilibrul balanţei comerciale, care a înregistrat un minus de2,7 miliarde de euro, ceva mai mic însă decât în primele cinci luniale anului trecut. Ieşirile nete din venituri au stagnat, deasemenea, la 0,9 miliarde de euro. Adâncirea deficitului de contcurent a fost determinată de reducerea contribuţiei pozitive atransferurilor curente (care includ remiterile muncitorilor dinstrăintate, dar şi fondurile atrase de la Uniunea Europeană), carea coborât de la 1,8 miliarde de euro la 839 de milioane deeuro.
Totalul investiţiilor din mai este identic cu cel înregistrat înmai 2009. Cumulat pe primele cinci luni, investiţiile din 2010 suntînsă la doar 68% din volumul înregistrat în perioada similară din2009, când acţionarii străini - atât la bănci, cât şi la societăţicomericale - au adus bani pentru a-şi susţine subsidiarele locale.Anul acesta sectorul financiar a atras grosul investiţiilor - careau mers în special în acoperirea pierderilor -, în timp ce sumelerămase pentru investiţii noi în producţie au fostnesemnificative.
Potrivit datelor INS, cea mai mare parte a investiţiilor au fostreprezentate de majorările de capital şi reinvestirea profitului,cu un total de 1,2 miliarde de euro, similar cu cel din 2009.Creditele intragrup au înregistrat însă o scădere cu 73% faţă deprimele cinci luni ale anului trecut, până la 228 de milioane deeuro.
Finanţarea deficitului prin investiţii străine este consideratăsănătoasă. Partea din deficit care nu este acoperită de investiţiistrăine trebuie să fie finanţată prin îndatorare externă. Dealtfel, datoria externă totală a urcat în mai cu 494 de milioane deeuro, până la un nou vârf istoric de 87 de miliarde de euro. Dintotal, 15,8 miliarde de euro, adică 18%, sunt scadente în mai puţinde un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO