Eveniment

Investiţiile străine, la cel mai înalt nivel din 2009 încoace

Investiţiile străine, la cel mai înalt nivel din 2009...

Autor: Iulian Anghel

15.12.2015, 00:03 260

Investiţiile străine au ajuns la zece luni din an la aproape 2,8 mld. euro, cel mai înalt nivel atins din 2009 încoace.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a accentuat însă la 906 mil. euro (490 mil. euro în primele zece luni din 2008), pe fondul majorării deficitului comercial şi al balanţei veniturilor primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în activităţi financiare), indică datele Băncii Naţionale, publicate ieri.

Potrivit datelor BNR, deficitul comercial s-a situat între ianuarie – octombrie la 5,7 mld. euro, dar excedentul de 5,6 mld. euro înregistrat pe exportul de servicii a contrabalansat situaţia. Investiţiile străine la zece luni au depăşit investiţiile străine pe întreg anul 2014 – aproape 2,8 mld. euro în primele zece luni faţă de 2,4 mld. euro pe întreg anul trecut.

Intrarea economiei într-un nou ciclu de creştere este evidenţiată de aceste date – este o legătură directă între creşterea deficitului comercial (o majorare cu 31% faţă de perioada similiară a lui 2008, potrivit datelor INS) şi creşterea cererii, ca urmare a relaxărilor fiscale. Între ianuarie – octombrie, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, care reflectă cel mai bine evoluţia consumului, a crescut cu 7,7%, an/an. De asemenea, potrivit datelor Statisticii, investiţiile în economie la nouă luni (ultimele date disponibile) care contribuie şi ele la majorarea cererii pentru produse din import, dată fiind structura industriei, au crescut cu 4,5%, an/an, ceea ce a accentuat deficitul comercial. Însă contul curent al balanţei de plăţi este încă în echilibru graţie excedentului pe zona seviciilor şi majorării investiţiilor străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO