Eveniment

Investitorii nemti si austrieci s-au inghesuit sa cumpere eurobondurile romanesti

Investitorii nemti si austrieci s-au inghesuit sa cumpere eurobondurile romanesti

Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor: Suprasubscrierea de 5 ori a emisiunii de eurobonduri ne-a permis sa selectam tipul de investitori care ne-a interesat

14.03.2010, 23:12 55

"Suprasubscrierea de 5 ori a emisiunii de eurobonduri ne-apermis sa selectam tipul de investitori care ne-a interesat, adicasa nu luam bani de la cei cu miza preponderent speculativa. Asremarca un interes foarte puternic al investitorilor din Germaniasi Austria", a declarat Bogdan Dragoi pentru ZF.

Bancile intermediare, Deutsche Bank, HSBC si EFG Eurobank, auprimit oferte mari de subscriere din SUA si Marea Britanie (35%,multe offshore-uri), iar ponderea investitorilor din Germania siAustria a fost de 30%. In total, investitorii au fost dispusi saplaseze aproape 5 mld. euro in titlurile romanesti. Pe categorii deinvestitori, fondurile de investitii au avut cel mai mare interes,avand o pondere de 42%, sectorul bancar - 28%, fondurile de pensiisi companiile de asigurare - 16%, iar fondurile de hedging -14%.

Eurobondurilelansate joi au marcat doua recorduri: dobanda de 5% pe an - estecel mai redus cost la care Romania s-a imprumutat de pe piataprivata externa, iar valoarea emisiunii, de 1 mld. de euro, estecea mai mare oferta de obligatiuni suverane emise de statul romanpana in prezent. "Emisiunea de eurobonduri a fost un succes alRomaniei. Am avut o fereastra de oportunitate, pe care amexploatat-o. A fost vorba de incredere, care s-a imbunatatit foartemult. Nu cred ca in 2009, am fi putut sa lansam eurobonduri la odobanda mai redusa de 6%. In plus, am jucat foarte tare. Puteam saluam mai mult de 1 mld. de euro, dar nu am luat.

Categoric semnalul este foarte bun", comenteaza Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.

Dragoi spune ca Romania a reusit sa prinda un moment foarte bunpentru a iesi pe piata, succesul operatiunii fiind sustinut dedeciziile agentiilor de rating Fitch si S&P de a imbunatatiperspectiva de rating a Romaniei de la "negativa" la "stabila",precum si de roadshow-ul de saptamana trecuta desfasurat in cincicentre financiare europene si care "a fost foarte important pentruca ne-a creat multa vizibilitate".

Impreuna cu viceguvernatorul BNR Cristian Popa, Bogdan Dragoi adiscutat despre Romania cu investitorii si analistii din Viena,München, Frankfurt, Zürich si Londra. In prima parte aroadshow-ului a fost prezent si ministrul Sebastian Vladescu,ulterior el insotindu-l pe presedintele Traian Basescu in vizita inJaponia.

"A fost un interes foarte mare fata de situatia pe care amprezentat-o si fata de masurile asumate de Guvern, apoiimbunatatirea de perspectiva din partea agentiilor de rating Fitchsi S&P le-a dat confort investitorilor. Am primit multeintrebari punctuale legate de acordul cu FMI, de proiectelelegislative aflate in discutie, intrebarile vizand mai ales parteade politica fiscala", spune Dragoi.

Romania ar fi putut sa atraga mai mult de 1 mld. de euro avandin vedere apetitul mare al investitorilor, insa odata cu sumaatrasa ar fi crescut si dobanda. "Nu am vrut sa cream pe piatasentimentul ca avem o nevoie de bani excesiva sau ca ne temem ca nune vom mai putea finanta de pe piata externa si in viitor", explicaministrul finantelor Sebastian Vladescu plafonarea sumei atrase la1 mld. euro.

Economistul-sef al BCR apreciaza ca in acest an Romania ar puteasa mai lanseze inca o emisiune de eurobonduri, de o valoarecomparabila. "Pe viitor ar trebui sa lansam mai des eurobonduri, safim din ce in ce mai prezenti pe pietele externe. O parte dinimprumutul de la FMI ar putea sa fie rambursat din eurobonduri",spune Anghel.

Cat priveste emisiunea de eurobonduri de 700 mil. euro careajunge la scadenta in iulie, Dragoi spune ca strategia de finantarenu priveste fiecare instrument in parte si nu are in vedere o nouaemisiune de euroobligatiuni dedicata refinantarii celor din iulie."Le privim ca pe oricare alta scadenta inscrisa in calendarulnostru de plati intern si extern." Dragoi este la a doua emisiunede eurobonduri ale statului, dar are si experienta titlurilorlansate de Primaria Bucuresti in 2005, cand au fost atrase fonduriexterne la un cost foarte redus, de 4,125% pe an.

Firma de avocatura care a asistat Ministerul Finantelor esteBulboaca si Asociatii, iar Clifford Chance a consiliat bancile careau intermediat emisiunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO