Eveniment

Isarescu catre bancheri: Reduceti dobanzile

14.05.2009, 20:05 23

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu le-a atras atentia bancherilor ca dobanzile actuale sunt prea mari pentru reluarea creditarii sustinand ca este nevoie de reduceri semnificative in primul rand la lei. "La dobanzile la care cred dansii ca pot sa reia creditarea, chiar nu poti sa creditezi. Daca as avea un client gata sa se crediteze la o dobanda de 25% pe an, as ciuli tare urechile, eu ca bancher m-as intreba ce are in spate", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Isarescu s-a aratat optimist in ceea ce priveste reluarea creditarii, dar sustine ca bancile trebuie sa reduca semnificativ dobanzile in lei, foarte inalte la acest moment pe partea de depozite, cost care se va regasi si la creditare.
Guvernatorul BNR a conchis ca mediul de afaceri trebuie sa urmeze dictonul latin "festina lente (grabeste-te incet - n.r.), adica sa mergem incet, dar destul de repede". In opinia sa, economia va parcurge o perioada de "mari reasezari", iar bancile si intreprinzatorii privati ar trebui sa se obisnuiasca cu profituri mai mici, mai rezonabile, sa promoveze munca si productivitatea. "Cred ca este o perioada de reasezare. Si pentru bancheri, si pentru intreprinzatorii privati ce va urma nu va semana cu ce a fost inainte. Cred ca dansii trebuie sa se indrepte catre valori autentice, munca, productivitate, mai putin spre cele speculative (...) sa se obisnuiasca cu castiguri mai mici, rezonabile, va fi o perioada de mari reasezari."
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels