Eveniment

Isarescu: Imputinarea resurselor externe ne va obliga la ajustare

Isarescu: Imputinarea resurselor externe ne va obliga la ajustare
30.11.2008, 19:30 20

Resursele financiare externe nu vor mai fi atat de generoase anul viitor, economia va incetini, iar Romania nu va putea evita o ajustare datorita faptului ca nimeni nu ne va mai finanta un deficit de cont curent de 14% din PIB, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Personal cred ca nu avem o alta varianta decat sa pornim de la o identificare cat mai corecta, nu usor de facut, dar cat mai corecta si realista a resurselor financiare externe, care nu mai sunt atat de generoase si ne vor obliga la ajustare", spune guvernatorul.
Isarescu afirma ca nu este adeptul teoriei ca o depreciere de curs duce la corectia deficitului extern. "Fara a tine sub control politica fiscala si salariala, deprecierea cursului genereaza doar o spirala."
Pe de alta parte, guvernatorul sustine ca desi avem toate instrumentele prin care sa actionam si stim ce instrumente de politica economica avem, am putea sa fim dezavantajati daca nu dovedim cu perseverenta ca stim sa le utilizam.
"Noi avem un fel de supersonic, nu stim sa folosim un avion mai sofisticat si tot ne jucam pe la butoane pe acolo si zicem ca facem looping- uri. Deocamdata nu i-am speriat decat pe altii, dar nu e cazul sa ne speriem si pe noi."
Pericolul mare care pandeste Romania acum este faptul ca insistandu-se pe ideea de incoerenta a politicilor tot ceea ce este avantaj pentru o tara "cu flexibilitate de curs si cu o banca centrala actionand cu intregul instrumentar" ar putea sa se transforme in dezavantaj, spune Isarescu.
"S-ar putea ca tot acest almanah, aceasta suita de instrumente pe care le avem la dispozitie in loc sa ne fie de folos, sa ne dezavantajeze."
In conditiile reducerii finantarilor externe, acestea nu vor mai fi un stimulent al cresterii economice. In consecinta, activitatea economica va slabi anul viitor, dar Romania nu va ajunge la recesiune, cresterea PIB probabila urmand sa fie cuprinsa in 2009 intre 3 si 6% din PIB, potrivit lui Isarescu. Guvernatorul sustine ca Romania este pregatita de ajustare si "va trebui sa ne ajustam atata vreme cat avem crestere economica".
"Optiunea mea personala este sa ne batem pentru ca sa aratam ca suntem capabili sa realizam ceea ce se numeste "soft lending" (aterizare lina). Cred ca asta va fi batalia de anul viitor."
Si o corectie de 1% din PIB este greu de facut, daca nu este pregatita si nu e transmisa opiniei publice, apreciaza Isarescu.
Ultimul lucru de care are nevoie Romania este volatilitate si incertitudine, in conditiile in care nu avem ca tara forta de a ne imprima si de a exporta o imagine de stabilitate.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO