Eveniment

Isarescu: Inflatia la sfarsitul anului va cobori la 6,1%

17.08.2006, 19:28 16

"Aduc vesti mai bune", a fost salutul cu care guvernatorul Mugur Isarescu a inceput ieri prezentarea raportului asupra inflatiei in trimestrul al doilea, raport al carui ton a fost in general mult mai destins decat la precedentele.
Estimarea privind inflatia la sfarsitul anului a coborat la 6,1%, fata de 6,8%, in mai, in conditiile in care BNR a stabilit cu guvernul un calendar care impinge majorarile de preturi administrate spre 2007 si 2008. El a incheiat conferinta cu un avertisment, precizand ca BNR nu are in vedere sa relaxeze politica monetara in "viitorul previzibil", adica urmatoarele doua trei trimestre.
"Tinand cont de ultimele evolutii, nu mi se pare imposibil sa se atinga limita superioara (a tintei de inflatie, respectiv 6% - n.r.), dar cred ca va fi destul de greu. Ramane sa vedem cum vor evolua lucrurile in al doilea semestru, mai ales ca inflatia CORE2 in iulie ar putea sa sufere o inversare de tendinta, iar impactul sezonier al pretului fructelor si legumelor va disparea in toamna", considera Radu Craciun, seful Departamentului de cercetare la ABN Amro Bank.
Guvernatorul a explicat ca mentinerea actualelor conditii de dobanda de interventie, rezerve minime la lei si la valuta si normele privind creditarea vor duce la o intarire a politicii monetare, pe fondul scaderii in continuare a inflatiei.
Dobanda de politica monetara a BNR a fost setata la 8,75% pe an in iunie, respectiv cu circa 2,5 puncte procentuale peste nivelul inflatiei din iulie, de 6,2%. O dobanda de politica monetara de aproape trei puncte procentuale in termeni reali "este destul de mare", considera Isarescu.
Pe de alta parte, el a subliniat ca masurile implementate de BNR in ultimul an pentru temperarea creditarii, pe care le numeste "neortodoxe", au dat roade.
Din 2005, banca centrala a majorat dobanda de interventie (dupa o relaxare in primele trei trimestre), a marit rezervele minime la lei si valuta si a impus plafoane pentru ponderea ratei in venitul lunar al debitorului, dar si pentru finantarile acordate de banci in valuta (acestea nu pot depasi de trei ori nivelul fondurilor proprii). Isarescu apreciaza ca, incepand de anul viitor, BNR va putea sa se orienteze mai mult asupra dobanzii ca principal instrument de politica monetara, urmand sa renunte treptat la celelalte restrictii. Guvernatorul a subliniat ca performantele in procesul de dezinflatie reusite in al doilea trimestru au fost permise de amanarea cresterii preturilor administrate pentru anii urmatori, dar si de temperarea cresterii preturilor volatile, in special la alimente. In urma cu un an, preturile la alimente au dat peste cap prognozele BNR, a reamintit Isarescu.
Impactul introducerii taxei pe viciu asupra cresterii preturilor de consum a fost de 0,85 puncte procentuale, sub prognoza de 1,1 puncte realizata de BNR in martie, dar este posibil si un efect intarziat in luna august, a indicat guvernatorul Isarescu. Banca centrala apreciaza ca o parte din socul introducerii noii taxe a fost absorbit de producatorii de tutun, care si-au diminuat marjele de profit. Alti factori care au dus la limitarea efectelor taxei de viciu au fost stocurile realizate de comercianti si marfa fara formalitati vamale. BNR estimeaza pentru sfarsitul acestui an o rata a inflatiei de 6,1%, cu 0,7 puncte sub previziunea anterioara, existand sanse mari ca rata anuala sa se incadreze in tinta, respectiv 5% plus/minus un punct, a declarat miercuri guvernatorul Mugur Isarescu.
"Avem o sansa mare sa ne incadram in tinta (5%, plus sau minus un punct procentual, n. red.). Exista inca riscuri, mai ales din partea preturilor volatile, care nu trebuie sa nu mai scada, dar pot sa stationeze, si nu ne va ajuta", a explicat Isarescu.
Pentru anul viitor BNR pastreaza tinta de inflatie de 4%, plus sau minus un punct procentual. Radu Craciun spune ca este "o tinta ambitioasa", avand in vedere amanarea majorarilor de preturi administrate pentru 2007 si 2008.
Guvernatorul BNR a aratat ca inflatia de baza Core2 (exclusiv preturi administrate si volatile) a scazut la 5,1% in iulie - respectiv 3,7% daca se exclude impactul scumpirii tutunului si a bauturilor alcoolice.
Isarescu a mentionat ca de anul acesta cursul nu va mai fi un factor la fel de important cum a fost in trimestrele trecute in procesul de dezinflatie.
Dupa primul semestru leul inregistreaza o apreciere destul de mica in fata euro, subliniaza guvernatorul bancii centrale. El precizeaza ca nu se mai teme de posibile intrari masive de capitaluri si considera ca leul va deveni complet convertibil in aceasta toamna (dupa liberalizarea accesului nerezidentilor la plasamentele de pe piata monetara) fara probleme insemnate.
Moneda nationala va inregistra o volatilitate mai ridicata dupa liberalizarea totala a contului de capital, la 1 septembrie, dar nu vor exista intrari mari de capital, considera si viceguvernatorul Cristian Popa, care este seful proiectului de tintire a inflatiei.
"Estimam o usoara crestere a volatilitatii dupa momentul 1 septembrie, ca urmare a prezentei mai active a investitorilor straini, care vor avea acces si la alte instrumente pe termen scurt", a explicat Popa.
Oficialul bancii centrale exclude insa un posibil scenariu privind intrari masive de capital, dupa 1 septembrie, odata cu accesul nerezidentilor la titluri de stat si la instrumente derivate.
Banca Nationala a aprobat deja prin Regulamentul 4/2006 modificarile privind regimul valutar care vor intra in vigoare de la 1 septembrie, care constituie ultimul pas al liberalizarii contului de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO