Eveniment

Isarescu: Romania nu-si poate permite acum o relaxare fiscala

Isarescu: Romania nu-si poate permite acum o relaxare fiscala
21.02.2008, 18:25 26

Reducerea TVA la alimentele de baza ar avea efecte negative "enorme", pentru ca o relaxare fiscala acum este "ultimul lucru pe care si-l poate permite Romania", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (desen).
"Efectele ar fi enorme si a discuta acum, in acest an si in contextul turbulentelor externe, de o relaxare fiscala este extrem de periculos. Este ultimul lucru pe care si-l poate permite Romania", a afirmat seful bancii centrale la Antena 3.
El a apreciat ca scaderea veniturilor bugetare ca urmare a reducerii TVA nu ar fi compensata prin impozitarea bunurilor de lux, deoarece consumatorii unor astfel de produse ar identifica metode de eludare a legii.
"Fara sa bruscam economia, trebuie sa trecem la un deficit fiscal mai mic, nu la o relaxare fiscala. Putem discuta, cu mare atentie, de o reducere a TVA doar in cadrul unei reforme fiscale", a spus Isarescu.
Senatorii au adoptat, in urma cu aproximativ doua saptamani, o initiativa legislativa care prevede reducerea la 5% a TVA la alimentele de baza - paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar. Senatul a adoptat aceasta initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata. Forul decizional in acest caz este Camera Deputatilor.
Potrivit initiatorilor proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi aceasta reducere ar urma sa fie obtinute prin cresterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, avioane si elicoptere de uz privat si pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora. De asemenea, compensarea reducerii TVA la alimentele de baza se va face si prin cresterea accizelor la tigarete, tutun de fumat destinat rularii in tigarete, confectii din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme si arme de vanatoare, altele decat de uz militar.
Initiativa legislativa a fost avizata favorabil de Comisia pentru buget-finante, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Catalin Doica, prezent la dezbateri, pronuntandu-se, insa, impotriva adoptarii actului normativ. Secretarul de stat a aratat ca impactul bugetar al unei astfel de masuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, "cel putin in acest moment", respectiv 200 de milioane de lei
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat atunci ca Finantele vor contesta la Curtea Constitutionala initiativa adoptata de Senat pentru reducerea la 5% a taxei pe valoarea adaugata la alimentele de baza, daca proiectul va fi promulgat.
Reprezentantii patronatelor au afirmat ca reducerea TVA la 5% ar fi urmata de scaderea preturilor la alimente, insa raman sceptici in privinta aprobarii acestei propuneri, intrucat si alte initiative de acest fel au trecut de Senat, dar nu si de Camera Deputatilor.

Deprecierea leului, sub 10%

Leul se va deprecia in acest an in raport cu euro, pe medie, sub 10%, astfel ca se va reveni la nivelul cursului din 2005-2006, a estimat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Nu vad leul chiar asa de tavalit. Acum doi ani, el era leul greu si valoarea lui era cam aceeasi ca acum. Atunci spuneam ca e prea tare. Acum il vedem ca fiind prea slab. El si-a revenit spre o normalitate, dupa ce crescuse nefiresc de mult (...) Nici nu va fi o corectie majora, daca luam in vedere ca, in medie, cursul va reveni la nivelul din 2005-2006", a afirmat seful bancii centrale. In ceea ce priveste piata creditelor, Isarescu a afirmat ca aceasta este una dintre cele mai functionale din Romania, aratand ca dobanzile tot mai mari sunt o reflectare directa a cererii foarte ridicate si mai putin a inflatiei monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO