Eveniment

Isarescu: S-ar putea ca atunci cand bancile se vor trezi si vor dori sa-si ajute clientii sa fie prea tarziu

Isarescu: S-ar putea ca atunci cand bancile se vor trezi si vor dori sa-si ajute clientii sa fie prea tarziu
09.09.2009, 19:09 46

"Si bancile au suprareactionat. Si intr-o parte, si in alta. Sisunt extrem de prudente. Nu spun ca n-au avut motive. Insa s-arputea ca atunci cand se vor trezi si vor dori sa-si ajute clientiisa fie prea tarziu. Trebuie mai multa atentie siflexibilitate."

In anii trecuti bancile au pompat masiv credite in zona deretail, alimentand astfel consumul pe datorie, acoperit dinimporturi. Populatia a ajuns astfel sa aiba datorii la banci maimari decat companiile in 2008.

Isarescu a explicat ca "generozitatea exagerata" abancilor-mama, inclusiv in luna septembrie 2008, si ulteriorsuprareactia sistemului bancar au condus la aceasta ruptura intreevolutia economiei pana in trimestrul IV al anului trecut si ceaulterioara. "Bancile-mama au fost extrem de generoase, chiar panain septembrie anul trecut. Aveam banci care trimiteau scrisori dedragoste clientilor, invitandu-i sa vina cu buletinul sa iacredite. De aceea a fost si ruptura brusca. S-a sarit calul siintr-o parte, si in alta. S-a sarit extrem de repede".

Guvernatorul BNR a incurajat bancile sa continue reducereadobanzilor si sa fie realiste in relatia cu clientii. La inceputullunii iulie, guvernatorul a criticat bancile pentru ca mentindobanzile la niveluri ridicate.

Fortarea economisirii in detrimentul consumului nu stimuleazacresterea economica, guvernatorul BNR sustinand ca este necesara omiscare treptata, graduala a economisirii, de genul celei de la 15la 19% din 2004 pana in 2008.

Deficit extern de 8%, sustenabil

Un deficit de cont curent de 8% din PIB ar fi sustenabil, dacainvestitiile straine se vor consolida la 5-6% din PIB, potrivitguvernatorului BNR. Isarescu a afirmat ca un deficit de cont curentde 6% la finele acestui an inseamna o ajustare cu 7% din PIB, adicaechivalentul unui an de crestere economica.

Romania va avea deficit de cont curent inca vreo cateva decenii,pentru ca vor exista domenii in care sa se investeasca, potrivitlui Isarescu. "Deficit de cont curent vom avea. Problema este undene vom optimiza. Mai trebuie sa construim. Cel putin ininfrastructura sunt investitii foarte mari de facut." In opiniaguvernatorului, deteriorarea deficitului de cont curent s-ar fiputut atenua, daca tendintele nesustenabile din mediul privat ar fifost compensate de o conduita prudenta a politicii veniturilor side ajustarea corespunzatoare a deficitelor in sectorul public.

"Salariile din sectorul public nu trebuia sa intre in competitiecu cele din sectorul privat, nici macar din gelozie. S-a ajuns lasupraangajare in sectorul public." Problema cea mai importanta cetrebuie rezolvata este structura nesustenabila a cheltuielilor.

Pe de alta parte, Isarescu a afirmat ca tendintele de derapaj auaparut in sectorul privat, prin cresterea salariilor intr-un ritmsuperior productivitatii, incepand cu anul electoral 2004, evolutiaputernic ascendenta a creditului acordat sectorului privat sidiminuarea inclinatiei spre economisire.

Eforturile, concentrate pe banii UE

Absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana a evoluat sub unnivel minim anticipat pentru acest an, guvernatorul BNR recunoscandca a fost prea optimist in aceasta problema.

"Privind absorbtia fondurilor europene, chiar ca am fostoptimist. Ca o surpriza pentru mine, absorbtia fondurilor de la UEmerge chiar sub nivelul minim pe care l-am estimat. Aici cred catrebuie sa se concentreze eforturile", a spus Isarescu. El aexplicat ca deficitul de cont curent trebuie corelat cu fondurileeuropene. "De unde va da Romania inapoi cele 20 mld. euro luate dela institutiile financiare internationale? Din cele 30 de milioanede euro pe care ar trebui sa le luam drept fonduri structurale dela UE. Totusi, in timp ce aceste 20 de miliarde au venit dinimprumuturi mari, cele 30 de miliarde sunt facute din cele zeci demii de proiecte care au o viata aparte si fiecare intampina diverseprobleme."

ING: Industria, prima pe crestere

Economia Romaniei va avea, cel mai probabil, o relansare informa de "U", insa exista riscuri semnificative pentru un scenariuin "W", principalii factori de influenta fiind situatia economicaglobala si implementarea masurilor de politica fiscala pe planlocal, potrivit unei analize a ING. Analistii ING Bank au revizuitin urcare estimarile privind evolutia economiei in 2010, de la ocontractie a PIB-ului de 0,6% la un avans de 1,6%, dar auinrautatit perspectivele pentru 2011, de la o crestere de 2,6% la0,9%, considerand in principal ca ajustarea va fi lenta pe parteafiscala, potrivit unui raport al bancii. Primul sector economiccare va reveni pe crestere ar putea fi industria, insa o astfel deevolutie va fi, probabil, insuficienta pentru ca PIB-ul sa semajoreze. Mediafax

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca investitiilepublice, care ar putea constitui un motor de dezvoltare, nu pot fifolosite de Romania decat intr-o masura limitata, solutia fiindfondurile europene

Transilvania General Import-Export, controlata de Ioan si ViorelMicula (desen), a intrat pe pozitia 194 in top 500. Firma, care seocupa de distributia produselor fabricate pe platformeleindustriale European Drinks, Scandic Distilleries si European Food,a inregistrat, conform Deloitte, afaceri de 999,9 mil. euro in2008, cu 9,4% mai putin fata de anul anterior.

Seful Deloitte despre taxe: Mai bine mai putin de la maimulti

George Mucibabici, directorul Deloitte Romania, considera ca maiimportanta decat cresterea taxelor este o colectare a taxelor de laun numar mai mare de persoane. "Tara cu cel mai mare buget, SUA,are cele mai mici impozite pe venit, sub 10%, insa baza deimpozitare este mare. In Romania, in continuare terenurile, inspecial cele agricole, cladirile, casele de vacanta sunt impozitatela sume ridicole. O solutie ar fi impozitarea pe proprietateareevaluata anual, dar si in functie de veniturile proprietarului",a spus el. De asemenea, ar trebui ca autoritatile locale sa fiepresate sa colecteze mai bine taxele locale. "Inainte de a primibani pentru bugetele locale, sa se faca si o evaluare a taxelorcolectate. In plus ar trebui ca autoritatile sa investeasca intr-unsistem de evidenta pentru platile pe care le plateste populatia."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO