Eveniment

Isarescu: Sugestia mea este ca bancile sa nu-si traga un glont in picior si sa sperie clientii

Isarescu: Sugestia mea este ca bancile sa nu-si traga un glont in picior si sa sperie clientii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Au existat banci care s-au repezit sa-si taxeze clientii si bineinteles ca s-a creat tensiune. Este o dobanda a pietei. Regulile sunt stabilite de catre bancile comerciale. Noi ne-am dat avizul. Exista peste tot in lume. Tehnic vorbind nu avem ce sa comentam. Sugestia mea este ca bancile sa nu-si traga un glont in picior, sa-si dea cu stangul in dreptul si sa sperie clientii, spunand: asta e dobanda din contractul de creditare (ROBOR), si cu asta mergem.

20.10.2008, 19:45 47

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le recomanda bancherilor sa nu transfere dobanzile mari asupra clientilor si a avertizat ca ne putem astepta ca in momente tensionate sa mai avem varfuri de dobanda pe piata monetara.

In ultima saptamana dobanzile de referinta de pe piata monetara ROBOR nu au mai reflectat decat cel mult partial situatia lichiditatii de pe piata, situatie in care guvernatorul BNR sugereaza diversificarea referintelor luate in calcul la creditele cu dobanda indexata. El a precizat ca, potrivit calculelor BNR, dobanda medie efectiva pe piata monetara a fost vineri de doar 22%, desi ROBOR s-a situat la 44%-46%.
Isarescu a raspuns astfel ingrijorarilor create pe piata in conditiile in care mai multe tipuri de credite au dobanda indexata la rata ROBOR si nu este clar ce se intampla cu clientii care au ghinionul ca actualizarea dobanzii sa aiba loc tocmai in zile ca acestea in care ROBOR sare la 40-50%.
Dobanda ROBOR este folosita in contractele de creditare in lei, existand clauze de indexare a dobanzii, dar saptamana trecuta, ROBOR nu a mai reflectat decat cel mult partial realitatile lichiditatii si pietei monetare, potrivit lui Isarescu.
O parte dintre creditele ipotecare in lei, dar si dintre cele pentru nevoi personale garantate, au dobanda indexata trimestrial sau semestrial la rata de referinta ROBOR, ceea ce poate antrena scumpiri spectaculoase ale ratelor de rambursat pentru creditele care au scadente in aceste zile de explozie a ROBOR. De asemenea, si clientii companii, inclusiv IMM-uri au credite in lei cu dobanda indexata la rate ROBOR pe diferite termene.
Canalul normal de functionare al pietei monetare este intre dobanda la depozitele care se pot face la BNR, de 6,25%, si rata lombard, de 14,25%, potrivit lui Isarescu. El a spus ca o echipa tehnica de la BNR este in contact permanent cu tehnicienii din bancile comerciale, cel putin cu scopul de a transmite un mesaj clar ca ceea ce s-a intamplat pe piata monetara saptamana trecuta si luni nu este o situatie de durata, ci este conjuncturala.
"Ne dam seama ca intervin chestiuni juridice in contractele de credit, insa trebuie folosita o referinta de dobanda corecta. Ratele ROBOR sunt calculate de bancile mari de pe piata. Bancile sunt tentate sa transfere dobanzile mari asupra clientilor, insa am discutat cu ARB chiar si in aceasta dimineata si am cazut de acord sa analizam cu atentie situatia". Guvernatorul BNR a apreciat ca ar fi neintelept ca bancile sa incerce sa transfere dobanzile mari asupra clientilor. "Este ca si cum i-ar goni".
"Au existat banci care s-au repezit sa isi taxeze clientii si bineinteles ca s-a creat tensiune. ROBOR este o dobanda a pietei. Regulile sunt stabilite de catre bancile comerciale. Noi ne-am dat avizul. Exista peste tot in lume. Tehnic vorbind nu avem ce sa comentam".
"Sugestia mea este ca bancile sa nu-si traga un glont in picior, sa-si dea cu stangul in dreptul si sa sperie clientii, spunand: asta e dobanda din contractul de creditare (ROBOR), si cu asta mergem", a mai spus Isarescu.
El a sugerat ca regulile de stabilire a ROBID sa contina si o clauza astfel incat in situatia depasirii celor doua limite normale sa se considere ca este vorba despre o anomalie a pietei care nu trebuie luata in calcul pentru client.
"Diversificarea referintelor va face bine concurentei. Trebuie ca bancile sa fie transparente".
Referindu-se la evolutia cursului, Isarescu a mentionat ca oscilatiile mari din ultima perioada ar putea avea un impact negativ asupra creditarii in valuta, din cauza neincrederii pe care aceste variatii o induc clientilor.
"Chiar daca acum evolutia cursului ii avantajeaza pe cei cu credite in valuta, totusi parerea mea e ca nu le va face bine la inima pentru ca trebuie sa urmareasca in permanenta evolutia cursului".
Seful BNR a spus ca avem acum o imagine foarte clara ca primul defunct al acestor turbulente este creditul in franci elvetieni, in contextul in care mai multe banci au retras deja din oferta aceasta alternativa de finantare. "Urmatorul care nu se va simti bine este creditul in valuta".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO