Eveniment

Isărescu: Trebuie să fim atenţi la stabilitatea economică şi financiară a ţării

Isărescu: Trebuie să fim atenţi la stabilitatea economică şi financiară a ţării

Foto: Silviu Matei

Autor: Ovidiu Tempea

02.05.2012, 16:28 846

BNR a oprit ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evoluţii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, precizând că nu poate estima când va fi reluat.

"Trebuie să fim atenţi la stabilitatea economică şi financiară a ţării. Suntem într-un context european destul de dificil, cu o adevărată restructurare a sistemului financiar european, chiar şi cel mondial, şi toate acestea suprapuse pe evoluţiile electorale şi politice interne ne-au pus în situaţia să întrerupem ciclul de reduceri, În momentul acesta nu vă pot pronunţa nici eu, nici Consiliul de Administraţie al BNR, asupra momentului şi manierei în care putem reluaacest ciclu", a spus guvernatorul BNR.

Isărescu a arătat că rata inflaţiei se va menţine în intervalul ţintit pe tot orizontul de prognoză al BNR, astfel că ar fi permis noi redueri de dobândă.

Şeful băncii centrale a mai punctat că la nivelul BNR nu s-a dorit oprirea ciclului de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, poziţie anticipată de analişti după căderea Guvernului Ungureanu, săptămâna trecută.

"Perspectivele pe termen scurt sunt însă marcate de fluctuaţiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor. Acestea sunt corelate cu modificările aşteptărilor legate de creşterea economică pe plan mondial şi cu efectele asupra economiilor Europei centrale şi de Est ale începerii procesului de reducere a expunerilor de către unele instituţii de credit din Uniunea Europeană. Evoluţiile interne în context electoral, suprapuse elementelor menţionate anterior, pot amplifica volatilitatea mişcărilor de capital", se spune în comunicatul detaliat transmis de BNR după şedinţa de politică monetară.

Înainte de căderea Guvernului Ungureanu, analiştii anticipau că banca centrală va continua seria de reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, începută în luna noiembrie a anului trecut.

Analiştii Capital Economics consideră că BNR a menţinut dobânda pe fondul temerilor privind volatilitatea cursului de schimb valutar.

Totuşi, firma apreciază că decizia de miercuri a băncii centrale ar putea marca doar o întrerupere a ciclului de reducere a dobânzii de politică monetară, care va fi reluat după stabilizarea situaţiei politice şi a leului.

Astfel, BNR ar putea reduce dobânda în acest an cu încă 0,25-0,5 puncte procentuale, la 4,75-5%.

Analiştii BCR?erste anticipează că banca centrală va menţine dobânda de politică monetară la minimul istoric de 5,25% pentru tot restul anului 2012, iar cursul de schimb se va stabiliza, pe termen scurt, în intervalul 4,35-4,4 lei.

Cotaţiile monedei euro pe piaţa locală au atins valori maxime istorice atât vineri, cât şi în şedinţa de luni. În aceste două şedinţe cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o creştere de aproximativ 1%.

Referinţa publicată de BNR a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, în creştere cu 1,98 bani faţă de nivelul de luni, deprecierea leului temperându-se spre jumătatea zilei ca urmare a intervenţiilor indirecte ale băncii centrale, potrivit dealerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24