Eveniment

Italia are 17.000 de antreprenori romani

Italia are 17.000 de antreprenori romani

Emma Bonino, ministrul comertului din Italia

11.12.2007, 20:11 48

Ministrul comertului din Italia Emma Bonino spune ca, dupa ce giganti industriali precum Enel - companie cu activitati de productie si distributie a energiei - sau Eni - una dintre cele mai mari companii petroliere italiene au venit pe piata locala, va urma un nou val care va aduce grupuri precum Terna sau Edison.
"Cele mai mari companii italiene sunt prezente in Romania, iar acest lucru nu se va opri aici. Stiu ca firme precum Terna (operatorul national italian de transport al electricitatii) sau Edison (trader de electricitate) vor sa intre pe piata locala dupa ce nume precum Enel sau Eni sunt demult pe aceasta piata", a mai precizat Bonino.
Tena a inregistrat in primele noua luni ale acestui an venituri de 986 mil. euro, iar Edison are afaceri anuale de peste 7 miliarde de euro.
In ceea ce priveste relatiile comerciale dintre cele doua tari, Italia ocupa primul loc in functie de ponderea ocupata in volumul total al comertului exterior al Romaniei, in timp ce Romania ocupa doar locul 15 in balanta italiana.
"Cred ca vom asista in curand la o majorarea a schimbului comercial intre cele doua tari pentru ca asistam la o schimbare radicala a modului de a face afaceri in Romania, a oamenilor de afaceri in general. Segmentul mediu de business creste cel mai bine. De exemplu, daca in urma cu ceva ani o pereche de pantofi importata din Romania nu costa mai mult de 40 - 50 de euro, acum are un pret de 100-150 de euro", explica oficialul italian.
In prezent, grosul exportului de produse romanesti catre Italia este constituit din pantofi, textile, metale si lemn. Romania importa din Italia articole de piele, utilaje, textile si pantofi. In Italia muncesc circa 800.000 de romani potrivit datelor oficiale, nivelul schimburilor comerciale intre cele doua tari avand o valoare de 10,5 mld. euro la sfarsitul anului trecut. In legatura cu cazul Mailat, cetatean de etinie roma acuzat de omorarea unei italience, Bonino este de parere ca autoritatile italiene au fost mult prea "patimase".
"In Italia sunt 17.000 de antreprenori romani, iar in Romania sunt peste 21.000 de firme italiene. Nu este vorba despre o problema de integrare pentru ca majoritatea romanilor din Italia s-au descurcat foarte bine. Nu cred ca aveam nevoie de un astfel de exemplu pentru a ne da seama ca la nivelul UE exista o problema de integrare", a mai spus Bonino.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO