Eveniment

JP Morgan a majorat estimarea de creştere economică la 1,9%

AFP Foto

AFP Foto

Autor: Claudia Medrega

12.04.2013, 00:06 531

Gigantul american JP Morgan a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru România de la 1,5% la 1,9%, aceasta fiind una dintre cele mai optimiste estimări pentru acest an.

„Prognozăm o creştere economică de 1,9% în 2013, după revizuirea PIB-ului din 2012 la 0,7%. Agricultura este de aşteptat să contribuie cu 0,6%. Absorbţia fondurilor europene rămâne o mare problemă, având în vedere că pot să fie pierdute sume mari şi creşterea economică poate să sufere din această cauză“, se arată în cel mai recent raport al băncii. Pentru anul viitor JP Morgan a men­ţinut estimarea privind creşterea PIB la 2,3%. Banca vede potenţialul de creş­tere economică al României pe ter­men lung la 4%.

La începutul anului, JP Morgan venea cu un anunţ-surpriză privind includerea titlurilor de stat în lei emise de statul român într-un indice al pieţelor emergente, după o decizie similară de la sfârşitul anului trecut a britanicilor de la Barclays, ceea ce a crescut vizibilitatea României pe pieţele externe şi interesul investitorilor străini pentru activele în lei, dar creează şi anumite vulnerabilităţi.

România a început din 2013 să fie din nou „văzută bine“ în rapoartele de analiză ale băncilor străine, după ce în anii trecuţi era frecvent criticată.

Sentimentul pozitiv se bazează, în principal, pe aşteptări de menţinere a stabilităţii politice şi pe performanţa acumulată deja în procesul de reducere a deficitului bugetar.

Cea mai optimistă prognoză pentru creşterea economică a venit de la cea mai mare bancă elveţiană UBS, care anticipează o creştere a PIB de 2,8% în 2013.

Bancherii locali sunt mai pesimişti, majoritatea prognozelor indicând un plus al economiei de 0,5-1,6% în acest an. Iar prognoza oficială a autorităţilor române privind creşterea PIB în 2013 este de 1,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO