Eveniment

Jumatate din joburile noi din economie au fost create de micii intreprinzatori

Jumatate din joburile noi din economie au fost create de micii intreprinzatori

Click pentru imaginea marita

30.01.2007, 18:41 21

Aproape 48% din cele 324.000 de locuri noi de munca aparute in economie in ultimii doi ani au fost create de intreprinderile cu trei salariati sau mai putin, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS).
Conform datelor oficiale, angajatorii si-au majorat in ultimii doi ani schemele de personal cu un total de 324.000 de persoane la nivel national. Din acest total, circa 171.000 de salariati au intrat in firmele cu 4 angajati sau mai mult.
La finalul lunii noiembrie 2006, numarul de salariati din firmele cu mai mult de 4 angajati era de 4,6 milioane. Luand insa in calcul si firmele mai mici, numarul total de angajati din economie se apropie de 4,95 de milioane.
Institutul National de Statistica, sursa pentru ambele informatii, publica primul indicator in fiecare luna, prezentand in acelasi timp si structura numarului de angajati pe sectoarele economiei. Al doilea indicator, care include si firmele mici, este prezentat pe judete si publicat tot lunar. Diferenta dintre cei doi indicatori este deci numarul de salariati din firmele mici, cu cel mult trei angajati.
In afara Bucurestiului, unde numarul de salariati a crescut cu 16%, alte judete cu cresteri semnificative ale numarului de salariati sunt Clujul (plus 11%), Constanta (10%), Maramures (10%), Bistrita-Nasaud (12%) si Calarasi (10%).
"Investitorii stiu de altfel ca in Bucuresti si in imprejurimi exista un disponibil mare de forta de munca, precum si personal mult mai calificat decat in multe alte locuri din tara", spune Iuliana Badea, manager de recrutare la compania de resurse umane Lugera&Makler.
Per total, numarul de locuri de munca din tara a crescut in ultimii doi ani cu 7%. Insa nu toate judetele au contribuit la aceasta crestere. In pofida angajarilor masive din Capitala si alte judete mari (Timis, Ilfov, Constanta, Cluj), exista zone unde economia s-a "miscat" mai greu, iar numarul salariatilor a stagnat sau chiar a scazut. In Mehedinti, Suceava si Alba, de exemplu, numarul de joburi a ramas aproape inghetat la nivelul de la sfarsitul lui 2004. Cel mai slab la acest capitol stau judetele Bacau (unde numarul de salariati s-a redus cu 2,6% in aceasta perioada) si Gorj (cu un minus de 3,2%).
Spre deosebire de zonele care atrag investitii si creeaza locuri de munca, in aceste judete functioneaza explicatia inversa. Lipsa investitiilor de anvergura nu lasa prea multe oportunitati noi de angajare salariatilor, iar aceasta situatie se resimte cel mai acut in judetele din estul (Moldova) si sudul tarii.
"Din punctul de vedere al angajatilor, se stie ca in Bucuresti sansele de a-ti gasi un loc de munca sunt mai mari datorita diversitatii si numarului mare de potentiali angajatori. Spre deosebire de anumite judete, cum ar fi Timis, unde rata somajului tinde la zero, in Bucuresti este mult mai usor sa iti gasesti de munca", spune recrutorul Lugera.
Situatia somajului pe judete confirma statistica locurilor de munca nou create. Judetul cu cea mai mica rata a somajului, de 2%, este Ilfovul, urmat de Timis (2,1%) si Bucuresti (2,4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO