Eveniment

Jurnal de front 03 martie 2022

Jurnal de front 03 martie 2022
04.03.2022, 00:05 177

Exodul continuă: peste un milion de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine.

Războiul a lăsat fără oameni agricultura Ucrainei, unul dintre cei mai mari zece producători de grâu din lume.

Câţi bani au câteva milioane de români prin fondurile de pensii Pilon II la Banca Internaţională de Investiţii, acolo unde Rusia este acţionar majoritar, iar România vrea să se retragă. 

Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank: Am depăşit cu bine o perioadă de doi ani într-o conjunctură absolut nouă în lume, pandemia de COVID-19. Din păcate, acum avem în faţă o altă situaţie şi mai imprevizibilă, conflictul din Ucraina.

Mai mulţi refugiaţi în România în contextul războiului Rusia-Ucraina. A crescut cererea de euro la casele de schimb valutar. Ce spun BNR şi ARB?       

Polonia vrea să îşi aducă singură gazele din alte ţări prin gazoductul Baltic Pipe, care nu este încă operaţional, dar este aproape finalizat.

Cotaţiile petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa mondială, au ajuns la cel mai ridicat nivel de după 2012. Grâul n-a costat niciodată în ultimii 14 ani mai mult ca acum. Se scumpeşte accelerat aluminiul, mâncarea, energia. Este o furtună perfectă pe pieţe.

IKEA şi H&M închid operaţiunile din Rusia. Peste 15.000 de angajaţi vor fi afectaţi.

Volkswagen şi Mercedes au anunţat că închid fabricile şi opresc producţia şi vânzările de maşini în Rusia.

FedEx, DHL şi UPS, cele mai mari trei companii de curierat din lume, şi-au suspendat activităţile din Ucraina, Rusia şi Belarus.

Cel mai dur avertisment al unei bănci europene: SocGen se teme că ruşii vor confisca activele băncii de pe teritoriul ţării.

Preţul aluminiului atinge maximul istoric după o creştere de 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO