Eveniment

Koskelo, IFC: Romania poate fi ferita de "ce este mai rau" daca actioneaza prudent

Koskelo, IFC: Romania poate fi ferita de "ce este mai rau" daca actioneaza prudent

Jyrki Koskelo, vicepresedinte IFC: Cel mai important lucru pe care as dori sa-l precizez este ca nu e vorba de suma pe care o cheltuim, ci de increderea pe care o aduce. (...) Toti banii din lume nu sunt suficienti, daca nu mai exista incredere, iar acest lucru e valabil pentru toate tarile.

11.03.2009, 00:00 32

Jyrki Koskelo, vicepresedinte IFC, a fost prezent luni la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile si cu bancile planul cel mai potrivit pentru Romania in vederea accesarii unor sume puse la dispozitie de institutia financiara.

Romania poate fi ferita de cele mai nefaste consecinte ale crizei financiare internationale daca adopta o politica prudenta, insa chiar daca totul este "corect" in Romania, ea va fi afectata pentru ca Europa de Vest este in criza, a declarat intr-un interviu acordat exclusiv ZF Jyrki Koskelo, vicepresedinte IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale.
"Daca Guvernul nu ia masurile adecvate, Romania in termeni relativi va sta mai prost decat alte tari. Daca Guvernul ia masurile potrivite, sistemul bancar va avea foarte putin de suferit. Nu exista o solutie unica in vederea asigurarii stabilitatii. Exista stabilitate financiara in prezent, dar, daca nu se iau masurile necesare, vor exista probleme", a precizat Koskelo. Oficialul IFC a amintit de anuntul comun facut cu o saptamana in urma de institutiile financiare internationale - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si grupul Bancii Mondiale - cu privire la alocarea a aproape 25 mld. dolari printr-o actiune concertata.
"Suma de bani, desi semnificativa, nu este adecvata decat daca este combinata cu masurile potrivite din partea Guvernului si din partea mediului privat bancar. Scopul vizitei mele este de fapt sa ascult parerile autoritatilor romane si ale bancherilor, sa vedem cum am putea folosi acesti bani in mod eficient in Romania, pentru ca nu exista o singura solutie posibila. Trebuie sa existe un dialog intre diferitele parti implicate, pentru a pune la punct un plan care sa fie potrivit pentru Romania".
Koskelo si-a exprimat credinta ca in Romania exista sanse mari ca utilizarea banilor si aplicarea masurilor sa-i permita sa treaca prin aceasta criza mai usor decat alte tari din regiune. "In ceea ce priveste impartirea intre tari, despre orice suma ar fi vorba, tot nu e suficienta, daca acesti bani nu vor fi folositi sub forma de catalizatori pentru alti bani. Daca noi cheltuim un dolar sau un euro, de pilda, ne asteptam, ca alte banci internationale sa cheltuiasca cel putin aceeasi suma, plus cheltuielile din surse private, deci e vorba de un efect de multiplicare. Cel mai important lucru pe care as dori sa-l precizez este ca nu e vorba de suma pe care o cheltuim, ci de increderea pe care o aduce. Este foarte important sa facem aceasta diferentiere, pentru ca toti banii din lume nu sunt suficienti, daca nu mai exista incredere, iar acest lucru e valabil pentru toate tarile".
Oficialul IFC a adus in discutie si existenta celor doua fonduri - facilitatea de trade finance si fondul de recapitalizare - ambele disponibile pentru Romania.
"Atat in ceea ce priveste lichiditatea, partea comerciala si partea de recapitalizare, fondurile sunt disponibile pentru Romania. Dar trebuie sa constientizam ca sunt disponibile si pentru restul pietelor. In mod ideal, daca se iau masurile necesare pentru restabilirea increderii, nu va fi nevoie sa fie cheltuit niciun ban din aceste fonduri. Succesul ar insemna ca Romania sa nu aiba nevoie de bani. Daca se va mentine increderea in sectorul privat, nu va fi nevoie de bani. Daca nu va mai exista incredere, atunci poate vom putea veni in ajutorul sau cu aceste fonduri si vom reconstrui increderea", a explicat Koskelo.
Fondul de recapitalizare a bancilor sprijina recapitalizarea bancilor din tarile emergente. Pana acum, IFC a participat cu 1 mld. dolari la acest fond, iar guvernul Japoniei, prin Japan Bank for International Cooperation, cu 2 mld. dolari. Facilitatea de trade finance ofera bancilor confirmatoare garantii partiale sau integrale pentru acoperirea riscului de neplata al bancilor din tarile emergente pentru astfel de tranzactii. Recent, aceasta facilitate a fost dublata la 3 mld. dolari.
"Am hotarat sa venim cu un program mai extins de sprijin al comertului, pentru a conferi incredere in sistemul comercial si lichiditate. Din pacate, de multe ori se intampla ca, din cauza cresterii numarului de credite neperformante, bancile sa aiba nevoie de recapitalizare. Pentru a raspunde in avans acestor nevoi, pentru ca finantarea noastra este limitata, am hotarat sa cream mai multe fonduri pentru recapitalizarea sectorului privat".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO