Eveniment

KPMG critica ultima modificare in legislatia TVA

23.04.2007, 18:28 21

Compania de consultanta si audit KPMG spune ca statul nu trebuia sa modifice modul de plata a taxei pe valoarea adaugata (TVA) VA pentru importatori. La sfarsitul lunii martie, guvernul a emis o ordonanta de urgenta pentru a anula o modificare facuta incepand cu 1 ianuarie 2007, in legatura cu incasarea TVA aferenta importurilor de bunuri din UE.
Conform ordonantei respective, de pe 15 aprilie si pana la sfarsitul lui 2008 importatorii din state din afara UE vor plati din nou TVA in vama, dupa trei luni de la renuntarea la vechiul sistem. In acelasi timp, companiile care beneficiaza de scutire de TVA la importuri pentru livrari in alte tari din UE vor fi obligate sa garanteze in vama valoarea aferenta TVA, pana la prezentarea catre Fisc a dovezii ca bunurile chiar au fost livrate intr-un alt stat membru.
Cu alte cuvinte, spun cei de la KPMG, in primele 3 luni a fost posibil ca pentru importurile de bunuri din UE sa nu se plateasca TVA in momentul importului, permitandu-se ca, in general, plata TVA-ului sa fie amanata pana cand bunurile importate vor fi livrate catre clientul final, conform uzantelor europene, la care Romania s-a aliniat la 1 ianuarie.
Pentru importurile care au destinatia finala Romania, recenta ordonanta a reintrodus, din 15 aprilie, vechiul sistem de pana la 1 ianuarie care prevedea ca TVA trebuie platita la granita in momentul in care bunurile intra pe teritoriul tarii, urmand sa fie recuperat de importator prin intermediul decontului de TVA.
"Daca aceasta masura ar fi fost mentinuta pentru mai mult timp, tranzitul bunurilor prin Romania ar fi putut aduce avantaje din punct de vedere economic pe plan local in zone cum ar fi Constanta, precum si beneficii societatilor romanesti de transport, care ar fi trebuit sa asigure transportul bunurilor pe teritoriul tarii", considera Patrick Leonard, tax partner la KPMG Romania.
"In Olanda se aplica un sistem similar, care a fost menit sa sprijine dezvoltarea portului Rotterdam ca punct de intrare in UE. Sistemul olandez a fost de mare ajutor atat pentru investitii, cat si pentru operatiunile de tranzit", a mai declarat reprezentanul KPMG.
Motivatia Finantelor pentru modificarea din legislatia TVA s-a legat de veniturile foarte reduse incasate din TVA din operatiunile de comert exterior si de cresterea evaziunii fiscale pe aceasta filiera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO