Eveniment

KPMG: Salariatii cu venituri mari vor plati mai mult pentru CAS

06.01.2005, 00:00 14



Reducerea costurilor fiscale in urma aplicarii cotei unice de impozitare de 16% va fi contracarata de majorarea costurilor cu contributiile de asigurari sociale pentru persoanele cu venituri substantiale, se arata intr-un raport al companiei de consultanta KPMG.



Potrivit raportului, costurile cu contributiile de asigurari sociale (CAS) vor creste in 2005, comparativ cu anul anterior, in conditiile majorarii plafonului la care se aplica cota de CAS de la 38,41 mil. lei la 46,055 mil. lei.



Plafonul reprezinta valoarea a cinci salarii medii brute pe economie, luand in calcul salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.



Procentul total al contributiei la asigurari sociale va ramane la 31,5% pentru conditii normale de munca, din care angajatorul achita 22%.



Anterior fusese prevazut ca aceasta pondere sa scada la 29,5%, incepand cu 1 ianuarie 2005.



Cota unica de impozit, de 16%, se va aplica la majoritatea tipurilor de venituri, exceptie facand veniturile din dobanzi si castigurile din transferul titlurilor de valoare - impozitate cu 1%, precum si dividendele a caror cota de impozit a fost majorata de la 5% la 10%.



In ceea ce priveste contributiile la fondurile private de pensii, acestea vor fi deduse in limita echivalentului in lei a 200 de euro pe an, atat in cazul contribuabililor care obtin venituri din salarii cat si a celor care desfasoara activitati independente.



Pe segmentul asigurarilor private de sanatate, contribuabilii care obtin venituri din salarii nu vor mai beneficia de deducerile aferente primelor de asigurare, spre deosebire de 2004, in timp ce contribuabilii ce obtin venituri din activitati independente vor benficia in continuare de aceste deduceri, in limita echivalentului in lei a 200 de euro pe an.



Cota deducerii aplicata contribuabililor care obtin venituri din chirii va fi redusa la 25% (anterior 50%), iar venitul net anual din drepturi de proprietate intelectuala va fi stabilit prin deducerea unei cote de 40% din profitul brut, fata de 60%, in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO