Eveniment

La Hidroelectrica apare pentru prima dată oficial cuvântul "faliment": "Băieţii deştepţi" utilizează tertipuri avocăţeşti pentru suspendarea procedurii de insolvenţă, spune administratorul judicar

În situaţia Hidroelectrica apare pentru prima dată oficial cuvântul "faliment": "Băieţii deştepţi" utilizează tertipuri avocăţeşti pentru suspendarea procedurii de insolvenţă, spune administratorul judicar

Autor: Roxana Petrescu

03.10.2012, 19:49 3617

Euro Insol, admnistratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că unele firme care şi-au pierdut accesul la curentul ieftin hidro utilizează "nu numai căile de atac permise de lege, ci şi diverse tertipuri avocăşeşti pentru a-şi proteja interesele şi câştigurile exorbitante pe care le obţineau din contractele bilaterale anterior denunţării lor".

Mai mult, pentru prima dată de la deschiderea insolvenţei Hidroelectrica, administratorul judiciar al companiei semnalează un risc de faliment dacă procedura de deschidere a insolvenţei va fi anulată cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi.

"Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de strămutare a dosarului de insolvenţă la Înalta Curte de Casaţie şi Jusţie încercând sâ obţină strămutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Bucureşti pe rolul unei alte instanţe din ţară. Conform informaţiilor de pe portalul Înaltei Curţi, pe rolul instanţei sunt înregistrate patru astfel de dosare, în care apar aceleaşi părţi şi care au acelaşi obiect. Având în vedere identitatea de obiect, cauza şi părti, cele patru cereri trebuia conexate într-un singur dosar. Surprinzător, s-au format patru dosare cu termene de judecată în patru zile diferite: 10, 11, 16 şi 18 octombrie 2012. Raţiunea pentru care s-au format un număr de patru dosare cu termene de judecată la date diferite în condiţiile în care se cere strămutarea unui singur dosar şi anume acela al insolvenţei Hidroelectrica este probabil aceea de a-şi maximiza şansele, având în vedere că fiecare dosar va fi soluţionat de un alt magistrat. Totodată, cele două Alpiq-uri au formulat în fiecare dintre dosarele de strămutare şi cereri de suspendare a procedurii insolvenţei Hidroelectrica până la soluţionarea cererilor de strămutare, cereri ce au fost respinse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", spun reprezentanţii Euro Insol.

În lupta cu Hidroelectrica în apărarea "băieţilor deştepţi" au sărit cele mai mari firme de avocatură locale. De exemplu Energy Holding lucrează cu avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii în timp ce interesele celor două Alpiq-uri sunt apărate de Schoenherr şi Asociaţii.

"În situaţia în care Curtea de Apel Bucureşti va admite recursurile "baieţilor deştepţi", hotărârea de deschidere a insolvenţei Hidroelectrica va fi anulată, cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Având în vedere ca la 20 iunie 2012 obligaţiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh şi că producţia din 2012 nu va depăşi 12 TWh, în condiţiile de secetă prelungită, societatea va fi în imposibilitate de a-şi indeplini obligaţiile contractuale, cu consecinţa intrării în faliment."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO