Eveniment

Legea societatilor comerciale a fost modificata din nou

02.07.2007, 17:15 42

Legea societatilor comerciale a fost din nou modificata, la doar jumatate de an de la ultima schimbare. De data aceasta, legea a fost modificata in sedinta de Guvern, prin ordonanta de urgenta.
Conform noilor reglementari, societatile-mama ale grupurilor de companii va trebui sa depuna la Registrul Comertului copii ale situatiilor financiare anuale consolidate, in termen de 15 zile de la aprobarea acestora.
Actul normativ stabileste ca responsabilitatea transmiterii raportarilor revine consiliului de administratie, respectiv directoratului societatii-mama.
Precedentele modificari ale legii societatilor comerciale, intrate in vigoare la finele anului trecut, stabilesc ca directoratul, respectiv consiliul de administratie al firmelor, au obligatia ca, in termen de 15 zile de la adunarea generala in care au fost aprobate rezultatele financiare, sa transmita la Registrul Comertului copii ale situatiilor financiare anuale. Prin noua ordonanta se aduc completari care vizeaza si obligatiile de transmitere a raportarilor consolidate pentru grupuri de companii. Legea contabilitatii prevede ca va fi mentinuta, in acest an si anul viitor, obligatia transmiterii unor copii ale situatiilor financiare si catre Ministerul Economiei si Finantelor. De asemenea, contractele de munca incheiate de administratorii si directorii companiilor nu mai sunt valabile, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta.
Ordonanta stabileste ca, prin derogare de la Codul Muncii, contractele de munca ale directorilor/administratorilor, incheiate pentru indeplinirea mandatului inainte de aparitia actului normativ, isi inceteaza de drept valabilitatea la data intrarii in vigoare a ordonantei.
In cazul persoanelor care accepta mandatul de administrator sau director dupa intrarea in vigoare a ordonantei, contractele de munca vor inceta de la data acceptarii mandatului, directorii si administratorii avand posibilitatea sa aiba doar contracte de mandat.
Modificarile aduse legii societatilor comerciale la inceputul lunii decembrie a anului trecut au fost criticate de unii oameni de afaceri, deoarece interzic administratorilor si directorilor sa aiba contracte de munca cu societatile pe care le conduc. Astfel, administratorii si directorii pot incheia doar contracte de administrare sau de mandat.
"Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului", se precizeaza in legea in vigoare.
Proiectul nu modifica aceste prevederi, ci aduce completari si clarificari legate de faptul ca remuneratia incasata de directori are, din punctul de vedere al tratamentului fiscal si al drepturilor de asigurari sociale, regimul unui venit salarial.
O alta modificare stabileste ca asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este, ordonanta eliminand exceptia din legea in vigoare care stabileste ca daca asociatul unic are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie, nu poate fi salariat.
Membrii directoratului companiilor, alaturi de administratorii acestora, vor fi solidar raspunzatori pentru exactitatea informatiilor din prospectul de emisiune publicat de companii in cazul majorarii capitalului social prin oferta publica de actiuni. Vechea lege prevedea ca doar administratorii au raspundere in cazul vanzarii de actiuni prin oferta publica.
O alta precizare se refera la faptul ca actionarii care-si vand actiunile prin oferta publica "vor proceda conform legislatiei pietei de capital". Remuneratia primita de directori pe baza contractului de mandat va fi asimilata salariului, avand acelasi regim fiscal in ceea ce priveste impozitul si contributiile sociale, potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea legii societatilor comerciale, aprobata, joi, de Guvern.
Potrivit noii legi, in cazul unui sistem de conducere unitar, administratorii sunt numiti, la fel ca si pana acum, de catre AGA, cu exceptia primilor administratori, desemnati prin actul constitutiv.

Ce s-a schimbat

grupurile de companii va trebui sa depuna la Registrul Comertului situatii financiare consolidate;
responsabilitatea transmiterii raportarilor revine consiliului de administratie, respectiv directoratului societatii-mama;
contractele de munca pentru administratori si directori nu mai sunt valabile, dupa schimbarea legii;
asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este;
directorii si administratorii sunt responsabili pentru datele transmise la oferta publica de actiuni;
remuneratia primita de directori pe baza contractului de mandat va fi impozitata ca si salariile;
desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor este posibila cu mai putini membri decat in trecut;
persoanele condamnate pentru spalarea banilor sau terorism nu pot sa infiinteze companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO