Eveniment

Leonard Orban: Aderarea la Schengen ar putea fi influenţată de raportul CE

21.07.2010, 23:46 13

Consilierul prezidenţial Leonard Orban, primul comisar europeandin partea României, crede că raportul Comisiei Europene (CE)privind Justiţia din România, publicat marţi, ar putea influenţaaderarea României la spaţiul Schengen, ca şi procesul de gestionarea fondurilor europene.

Fostul comisar a făcut aceste aprecieri la doar o zi după cepreşedintele Traian Băsescu - comentând raportul foarte dur alComisiei - s-a arătat îngrijorat de ipoteza amânării intrăriiRomâniei în spaţiul Schengen, proces care, în opinia Bucureştiului,ar trebui să se producă în 2011. "Nu pot să spun, în momentul defaţă, cât de serios vor fi afectate anumite procese de importanţăstrategică pentru România. Dar îmi este evident că raportul -concluziile sale - va avea o influenţă asupra aderării României laspaţiul Schengen şi asupra procesului de gestionare a fondurilorcomunitare", a explicat Orban într-o discuţie cu cititorii Hotnews,preluată de Mediafax.

În fapt, aderarea României la spaţiul Schengen nu ar trebui săfie condiţionată de reforma în Justiţie, pentru că nu face parte,pur şi simplu, din domeniul monitorizat în raportul foarte critical Comisiei, ci ţine de întărirea controlului la frontiereleexterne ale României. Dar nu odată voci de la Bruxelles au încercatsă lege cele două procese. Cel puţin până în prezent nu a existat ocondiţionalitate explicită, însă Orban a explicat posibilele efecteale raportului, amintind o declaraţie făcută marţi seară de uneuroparlamentar, care a afirmat că, în condiţiile actuale, asuspenda fondurile pentru România nu ar afecta foarte mult ţara,având în vedere rata foarte scăzută de absorbţie a fondurilorcomunitare, dar ar fi posibilă amânarea aderării.

Traian Băsescu a anunţat ieri că i-a invitat pentru astăzi petoţi ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi laBucureşti, pentru a le prezenta punctul de vedere al României faţăde ultimul raport al Comisiei Europene.

"Respingem categoric afirmaţii politice de genul «România nu secomportă ca un stat membru al UE» sau «România nu îşi respectăangajamentele»", a spus Băsescu, reamintind că o frază de acest fela apărut în raport. El a reluat totodată îngrijorările exprimate şimarţi în legătură cu o posibilă amânare a aderării României laspaţiul Schengen, determinate de aprecierile negative dinraport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO