Eveniment

Lichidatorii au castigat anul trecut 18 mil. euro din falimente

Lichidatorii au castigat anul trecut 18 mil. euro din falimente

Arin Stanescu: Numarul societatilor care cer protectie in fata creditorilor este insa foarte mic

13.07.2006, 20:41 17

Lichidatorii au reusit sa recupereze anul trecut creante in suma de pana la 360 de milioane de euro, potrivit estimarilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL).
"Onorariile obtinute anul trecut de practicieni (lichidatori - n. red.) au insumat 18 milioane de euro. Facand o proiectie plecand de la acest lucru, avand in vedere ca aceasta suma reprezinta 5-7% din sumele recuperate, vorbim de cateva sute de milioane de euro", a precizat Arin Stanescu, presedintele UNPRL, in cadrul conferintei FINMEDIA pe tema "Noua lege a insolventei - aspecte practice".
In acest an va intra in vigoare o noua lege a insolventei, Legea nr. 85/2006, despre care conducerea UNPRL spune ca va ajuta nu doar la grabirea iesirii companiilor numai cu "un scaun si o masa" de pe piata, dar in acelasi timp va ajuta si societatile care doresc sa se redreseze sa poata face acest lucru mai usor, intrucat legea va da posibilitatea unui plan de redresare pe o perioada mai lunga, de maxim patru ani, fata de intervalul de doi ani, prevazut de legea veche.
Pentru a ajuta societatile care doresc sa se redreseze, legea noua prevede faptul ca orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice - nu are dreptul, in perioada de observatie si in cea de reorganizare, sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa temporar un astfel de serviciu catre debitor, daca acesta din considerente tehnice, economice sau de reglementare nu poate alege furnizorul.
Arin Stanescu spune ca numarul societatilor care cer protectie in fata creditorilor este insa foarte mic.
"Sunt cateva motive principale pentru care debitorii nu apeleaza mai mult la procedura insolventei. In primul rand, nu exista o cultura a managerilor, cum este cea din Statele Unite, unde conducerea societatilor a invatat ca se poate apara eficient de creditori. Ei nu inteleg ca aceasta procedura e menita sa-i protejeze de creditori, o vad mai mult ca o procedura de intrare in faliment", a precizat Arin Stanescu.
"Apoi, este teama administratorilor de a atrage raspunderea patrimoniala. Bineinteles mai este vorba si de acea dorinta de a mai lua si ce a mai ramas din compania aflata pe patul de moarte", a mai spus Stanescu. Pentru a-i determina pe reprezentantii debitorului sa foloseasca procedura de insolventa, in lege s-a prevazut si infractiunea de bancruta simpla pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda in cazul neintroducerii sau introducerii tardive a cererii pentru declansarea procedurii de insolventa.
Seful UNPRL a mai precizat ca in prezent nici institutiile financiare nu sunt dornice sa ajute societatile aflate in reorganizare.
"Eu cunosc un singur caz - si anume la BCR, care a acordat un credit unei societati aflate in reorganizare. In prezent nu se acorda finantare acestor societati, care trebuie sa-si gaseasca finantare din afara, de la un investitor strategic interesat de domeniul acela de activitate", a mentionat Stanescu.
El spune ca noua lege a insolventei este "mult mai buna si mai eficienta" decat cea veche, dar nu va fi si mai simpla.
"Procedurile vor fi accelerate, vom sti in scurt timp ce merge la faliment si ce la redresare. Va fi mai eficienta, dar nu va fi mai simpla. Vom avea inca destule probleme de interpretare", considera Stanescu.
Presedintele UNPRL spune ca una din principalele modificari ale noii legi fata de reglementarile anterioare este aceea ca se reduce rolul judecatorului sindic in favoarea creditorilor.
"Reprezentantii creditorilor pot propune chiar prin cererea de deschidere a procedurii numirea unui administrator judiciar provizoriu. Discutiile pe marginea acestui subiect au fost foarte aspre in cadrul comisiei care a analizat proiectul de lege", a precizat Arin Stanescu.
"Dar in conditiile in care experienta practica a aratat ca numirea administratorilor se facea de foarte multe ori pe alte criterii decat eficienta, eu prefer sa existe o umbra de indoiala in privinta numirii unui administrator provizoriu numit de creditor decat sa existe o umbra de indoiala atunci cand acesta este numit de judecator", a conchis presedintele UNPRL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24