Eveniment

Linia bugetului va fi reducerea cheltuielilor cu bunuri, servicii si personal

Linia bugetului va fi reducerea cheltuielilor cu bunuri, servicii si personal

Vicepremierul Dan Nica spune ca vor fi dati afara functionarii care au ca unica ocupatie sa bea cafeaua(FOTO: Agerpres)

26.01.2009, 20:23 97

"Guvernul are misiunea de a reduce deficitul cu 3% din PIB fata de anul 2008, iar asta nu e o treaba usoara, pentru ca toata lumea se asteapta la o crestere de cheltuieli. Dificultatea intocmirii proiectului de buget ramane faptul ca orice majorare de cheltuieli intr-un domeniu sau altul se poate face numai prin reduceri de cheltuieli prin alte parti sau prin majorari de resurse", a spus democrat-liberalul.

Stolojan a spus ca linia fundamentala a bugetului va fi reducerea cheltuielilor cu bunuri, servicii si personal. Peste 100 de taxe si de impozite - o promisiune electorala a PD-L - vor fi eliminate in acest an, a mai spus Stolojan. Chiar daca eliminarea acestor taxe fost mentionata in programul electoral, acestea nu au fost niciodata nominalizate.
Liderii celor doua partide au convenit sa acorde 6% din PIB pentru investitii in infrastructura, in domeniul autostrazilor si pentru finalizarea lucrarilor incepute de comunitatile locale - alimentari cu apa, canalizare care tin de reparatia si constructia scolilor si de modernizarea spitalelor, a spus la randul sau vicepremierul Dan Nica (PSD).
"Din punctul de vedere al finantarii acestor lucrari, avem in vedere bugetul de stat, respectiv peste 6% din PIB care este alocat de la bugetul de stat pentru aceste investitii si celelalte prioritati", a spus Nica, adaugand ca s-a luat in calcul un grad de absorbtie a fondurilor europene si o mobilizare generala la nivelul tuturor agentiilor guvernamentale.
"In domeniul alocarii sumelor pentru investitii, principiul va fi concentrarea resurselor pe lucrarile aflate in curs de executie. Romania sufera de boala alocarii de resurse pentru noi lucrari inainte sa fie terminate cele incepute. In acest domeniu vor fi mai multi bani decat in 2008", a mai aratat Stolojan.
O alta decizie a liderilor PD-L si PSD a fost ca angajatii din ministere care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene sa fie platiti in functie de performante si sa nu mai incaseze comisioane de 70% fara ca proiectele sa se fi finalizat.
O noua intalnire a liderilor celor doua partide pe buget ar urma sa aiba loc in aceasta seara, urmand ca legea bugetului de stat pe 2009 sa fie adoptata in sedinta de guvern de joi.
Dan Nica a mai spus ca 2.000 de oameni din aparatul central al ministerelor vor fi concediati pentru a se respecta principiul privind reducerea cheltuielilor in administratie.
"Estimarea este in jurul cifrei de 2.000 si este personal excedentar care a fost angajat fara niciun fel de motivatie economica, care a dus la dublarea sau triplarea cifrei din aparatul ministerelor. Au salarii foarte mari si nu isi justifica activitatea in niciun fel decat prin consumul de cafea", a spus Nica.
Intrebat pe ce criterii vor fi dati afara cei 2.000 de angajati, vicepremeirul a precizat: "Pe criteriul ca aceia care au ca unica ocupatie sa bea cafeaua pleaca acasa, cei care au ceva de facut in ministere vor ramane".
Potrivit unei schite preliminare a bugetului pe 2009, majorarea punctului de pensie s-ar putea face in acest an in doua etape, prima in martie, iar a doua, care sa duca valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie, in septembrie.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO