Eveniment

Lipsa morfinei este doar partea vizibilă a iceberg-ului, au dispărut aproape zece citostatice

Lipsa morfinei este doar partea vizibilă a iceberg-ului, au dispărut aproape zece citostatice

Foto: Shutterstock

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

27.02.2012, 20:09 730

Retragerea principalului ofertant de morfină reprezintă doar partea vizibilă a iceberg-ului de probleme din oncologie, aproape 10 citostatice au dispărut treptat, în ultimii ani, unele foarte ieftine, motiv pentru care bolnavii îşi caută medicamente în străinătate sau fac scheme reduse de tratament.

"Bolnavii de cancer din România, plătitori de taxe şi contributori la bugetul sistemului naţional de sănătate, au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială. Absenţa morfinei, caz recent mediatizat, nu este singura deficienţă majoră a programului oncologic naţional. Sistemul clawback şi impunerea unor preţuri nesustenabile pentru medicamentele cu prescripţie medicală au generat dispariţia de pe piaţa românească a unor produse indispensabile tratamentului persoanelor suferind de cancer", susţine preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Cezar Irimia.

Potrivit FABC, semnalele de alarmă ale federaţiei nu au fost luate în serios, iar programul de oncologie este tot subfinanţat.

"În mod implicit, această indiferenţă se transformă într-o condamnare la moarte a suferinzilor de cancer. În condiţiile în care bugetul alocat rămâne insuficient, listele cu pacienţi în aşteptarea medicaţiei care prelungeşte durata de viaţă cresc permanent, multora ajungându-le rândul la tratamente când deja este prea târziu", a mai spus Irimia.

El a enumerat câteva medicamente citostatice care lipsesc de mai mult timp, unul produs chiar în România, respectiv cosmegen, vincristin, vinblastin, dacarbazină, cincifluorourocil, natulan şi tamaxifen.

Pentru că unele medicamente lipsesc, medicii sunt obligaţi să reducă schema de tratament, asfel că medicaţia nu mai este eficientă, a recunsocut şi medicul Florian Băcanu, oncolog la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală.

Medicii susţin că interzicerea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a eliberării din farmaciile cu circuit deschis a medicaţiei oncologice injectabile prescrise de medicii oncologi a condus la oprirea tratamentului pentru foarte mulţi bolnavi, din cauza bugetului insuficient alocat spitalelor.

"Facem apel la autorităţi să abordeze problema de urgenţă, într-o manieră globală, dincolo de interesele de moment şi să se gândească la toate consecinţele pe care subfinanţarea sistemului le implică asupra cetăţenilor României. Sistemul de sănătate trebuie finanţat cel puţin la cota de avarie, garantându-se astfel fiecărui pacient dreptul la tratament. Aşteptăm, în egală măsură, ca reglementările în materie de oncologie să respecte criteriile transparenţei, onestităţii şi dreptului la viaţă al pacienţilor români", a mai spus Irimia.

Medicul Florian Băcanu a recomandat autorităţilor să ia modelul spitalelor Uniunii Europene sau ale SUA, unde tratamentele sunt acordate prin ambulatoriu de specialitate, şi nu în spital, reducând costurile cu internarea în cazul bolnavilor care locuiesc în aceeaşi localitate în care este spitalul unde se tratează.

"Este nevoie de un management mai bun în oncologie. Tratamentul în ambulatoriu mă costă zero lei, spitalizarea pe zi este trei-patru milioane (de lei vechi, n.r.) de pacient. Nimeni nu face ceea ce fac Europa şi SUA, chimioterapia ambulatorie. Apoi, administrarea tratamentelor injectabile prin spital are un risc major, ştiut fiind că bugetele unităţilor sanitare sunt insuficiente şi atunci bolnavul estr mereu expus", a adăugat Băcanu.

Medicamentele morfinice vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, după ce la sfârşitul anului trecut Mundipharma a decis restrângerea activităţii de reprezentare directă în România, au spus reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Compania Mundipharma este membră a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.

În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, joi, Ministerului Sănătăţii ca în interval de o săptămână să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă
Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că în rezerva ministerului există medicamente, dar pentru situaţii de calamitate.

"Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, dar probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii. O astfel de situaţie nu a mai apărut până acum", a spus Cepoi.

În şedinţa specială de joi, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.

Secretar de stat a precizat că fondurile alocate de Guvern acoperă consumul mediu lunar de astfel de medicamente.

Peste 10.000 de pacienţi oncologici erau înregistraţi în Registru în ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO