Eveniment

Lucrarile de la centrala de la Cernavoda, finantate prin obligatiuni

Lucrarile de la centrala de la Cernavoda, finantate prin obligatiuni

Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului

29.01.2007, 18:57 16

Compania de proiect care va realiza cele doua reactoare ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda va fi un producator independent de electricitate si nu va avea actionari majoritari, a declarat ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.
"Firmele private vor detine impreuna cel putin 30% din capital, ceea ce reprezinta minimum 700 mil. euro, in timp ce participatia Nuclearelectrica va fi de 25-30%, compania urmand sa participe cu activele de la cele doua reactoare, lucrarile si serviciile pregatitoare", a explicat Vosganian. Restul fondurilor vor fi atrase prin emisiunea de obligatiuni pe pietele de capital tinand cont de ratingul foarte bun al companiilor care deja si-au anuntat intentia de a participa la proiect.
In ceea ce priveste demersurile pentru publicarea contractelor de achizitie de energie electrica, Vosganian a declarat ca, in urma intrevederii cu ministrul justitiei, Monica Macovei, concluzia a fost ca acestea pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat. Publicarea acestor contracte, fara acordul prealabil al partilor, ar insemna penalizari foarte mari pentru statul roman si diminuarea increderii investitorilor in mediul de afaceri autohton. Vosganian anunta, saptamana trecuta, ca va trimite presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu toate contractele de furnizare a energiei electrice, iar documentele ar putea fi facute publice. Ministrul a declarat ca este de accord ca pentru o perioada de timp Bursa Romana de Marfuri sa devina o a doua platforma de tranzactionare a energiei, dupa ce aceasta va primi licenta de functionare din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Ministrul a mai precizat ca reprezentanti ai Gazprom si ai Romgaz se vor intalni in saptamanile urmatoare pentru a discuta posibilitatea infiintarii unei companii mixte care sa realizeze importuri de gaze din Rusia, precum si despre proiectul de construire a unui depozit la Margineni (judetul Neamt). In conditiile in care pretul gazelor de import va fi redus, nivelul tarifelor la consumatorul final ar putea creste cu pana la 5%, sub estimarile initiale care prevedeau o crestere de 8%.
Comisia pentru elaborarea strategiei energetice, aceasta va include si politicieni precum Ion Iliescu, Petre Roman, Dan Ioan Popescu sau fosti oficiali ai ministerului, cum ar fi fostul secretar de stat Iulian Iancu. Motivul includerii acestora in comisie este evitarea unor eventuale conflicte politice.

Vosganian si energia
Contractele de furnizare a energiei electrice, publicate doar cu acordul partenerului privat.
Romgaz si Gazprom vor discuta un acord privind importul direct de gaze din Rusia
MEC a trimis Guvernului proiectul pentru finantarea lucrarilor la centrala de la Cernavoda
Ion Iliescu, Petre Roman, Dan Ioan Popescu - in Comisia pentru strategia energetica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO