Eveniment

Macroeoconomie: Agricultura si industria, vinovate de contractia economiei cu 6,2% in T1

Macroeoconomie: Agricultura si industria, vinovate de contractia economiei cu 6,2% in T1
10.06.2009, 00:00 22

Analistii apreciaza ca evolutia din acest an depinde de tendintele internationale si de relansarea pietelor de export, fiind putine sanse de evitare a recesiunii.

Datele anuntate ieri de Statistica nu au adus surprize majore in ceea ce priveste evolutia principalelor sectoare economice, doar agricultura evoluand mai slab decat anticipau analistii, adica avand o contributie negativa substantiala. Industria, serviciile si agricultura au inregistrat o scadere fata de anul trecut, in timp ce doar constructiile au avut un aport pozitiv la PIB-ul din primul trimestru.
Potrivit INS, declinul economiei a fost cauzat de reduceri in agricultura -10,9%, industrie -11,1%, comert -7,6% si activitatile financiare, imobiliare -3,8%. Si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere de 9,4%, antrenata mai ales de scaderea incasarilor din TVA. In schimb, constructiile si-au marit volumul de activitate cu 4,7%.
„Cel mai mare impact al crizei s-a manifestat asupra industriei, insa sunt ceva semne de imbunatatire a situatiei din aceasta ramura, ea urmand sa ramana cu certitudine in teritoriul negativ", a comentat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Totodata, contractia puternica pe sectorul serviciilor este foarte ingrijoratoare avand in vedere atat ponderea ridicata a acestui sector in formarea PIB, cat si faptul ca lipsa persistentei ridicate indicata de seria istorica poate insemna contractii viitoare puternice, in opinia lui Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Desi au aparut unele semnale de incetinire a declinului activitatii economice, este putin probabil ca economia sa evite recesiunea in acest an.
„Asa cum era de asteptat, cu o intarziere fata de economiile europene avansate de 8-9 luni, Romania se afla intr-un proces de contractie economica. Atingerea punctului minim si relansarea economiei depind de evolutiile pe plan international si european", a comentat pentru ZF Dorin Mantescu, directorul general al Directiei de Analiza Macroeconomica si Politici Financiare din Ministerul Finantelor. El considera ca relansarea pietelor de export europene sunt cheia pentru reluarea cresterii economice.
Scaderea PIB a fost influentata de scaderea consumului (-11,1%), in urma contractiei semnificative rezultand si o diminuare insemnata a formarii brute de capital (-36,6%). Investitiile fixe au inregistrat o ajustare negativa mai redusa, fiind sustinute de constructii.
Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, se asteapta la o contractie mai mare a investitiilor, in timp ce consumul va ramane la un nivel foarte redus, primele semnale de revenire urmand sa apara doar in a doua jumatate a anului. „Astfel, nu este exclus ca in trimestrul doi sa se inregistreze corectii si mai abrupte decat cele realizate in primul trimestru, ceea ce va determina o ajustare a prognozelor noastre anuale pentru 2009 in jurul valorii de -5% fata de -4% PIB real, conform prognozei anterioare".
Per ansamblu, rezultatele reflecta tendintele observate inca din trimestrul 3 din 2008, adica diminuarea consumului - care duce automat la scaderea activitatilor de comert - si reducerea productiei industriale, sustine Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica. „In ceea ce priveste evolutia viitoare a economiei, s-ar parea ca primul trimestru din 2009 este aproape de partea de jos a ciclului economic. Redresarea economiei romanesti este, in acest moment, intr-o mare masura, dependenta de o revenire a economiei din UE. Or, asa cum arata perspectivele acesteia, pare ca momentul cel mai dificil a trecut", a explicat Lungu. El sustine ca, intr-un scenariu optimist, economia Romaniei ar putea reveni pe crestere marginala in ultimul trimestru al anului.
„Ne asteptam in continuare la rate trimestriale de crestere negative in trimestrele 2 si 3, desi mult mai mici decat in primul trimestru. Credem ca doar trimestrul 4 ar putea consemna o revenire in teritoriul pozitiv al ratelor trimestriale de crestere economica", spune Dumitru.
In aprilie, retailul a scazut cu 10% fata de aceeasi luna a anului trecut, iar serviciile au avut un declin de 15%, in timp ce productia industriala a coborat cu 9,5%, potrivit datelor ajustate sezonier publicate ieri de INS.
Vicepremierul Dan Nica a declarat ieri ca in economie a aparut un fenomen de blocaj financiar deoarece mai multe decontari intre societatile comerciale sunt blocate sau intarziate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO