Eveniment

Mai mare incredere in UE decat in Guvern in cheltuirea fondurilor europene

31.08.2004, 00:00 13

Majoritatea romanilor sunt suspiciosi in legatura cu posibilitatea comiterii unor fraude in distribuirea fondurilor europene nerambursabile, lucru ce are drept efect dinamitarea increderii in institutiile statului, releva un sondaj de opinie realizat de IRSOP la comanda Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Un procent de 59% din publicul larg, 73% din reprezentantii IMM si 43% din cei ai ONG cred ca in distribuirea fondurilor europene nerambursabile exista "numeroase fraude". Romania va primi de la Uniunea Europeana, prin programele de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD, aproximativ 800 de milioane de euro numai in 2004.
Potrivit sondajului realizat de IRSOP, din cauza suspiciunilor privind existenta unor fraude in distribuirea fondurilor nerambursabile, 76% dintre oamenii de rand nu au incredere in primarii, 74% in ministere, 78% in prefecturi si 56% in agentia SAPARD.
Intrebarile au fost adresate separat publicului larg, reprezentantilor IMM, ONG si autoritatilor locale. Intrebati daca in ultimele 12 luni au auzit de vreun proiect esuat sau de vreun scandal legat de fondurile europene, 29% din cei inclusi in categoria publicului larg, 61% din reprezentantii IMM, 59% din cei ai ONG si 67% din cei ai autoritatilor locale au raspuns afirmativ. Pentru toate cele patru categorii, insa, cel mai notoriu caz privind nereguli in gestionarea fondurilor PHARE este cazul Puwak - 50% in cazul publicului larg, 35% in reprezentantii IMM si 58% din cei ai ONG-urilor.
Oamenii au mult mai multa incredere in delegatia Comisiei Europene (reprezentantul UE in Romania) decat in Guvern, cand vine vorba de fondurile nerambursabile. De pilda, publicul larg are o incredere de 75% in reprezentantii UE si doar de 43% in Guvern, cand este vorba de fondurile UE. 43% din publicul larg , 59% din reprezentantii IMM si 53% din cei ai ONG afirma ca Guvernul face aranjamente necinstite cu fondurile UE.
Giorgio Ficcerelli, insarcinatul cu afaceri in cadrul Delegatiei Comisiei Europene a declarat ieri, in timpul seminarului "Transparenta si integritate in gestionarea fondurilor UE in Romania", ca perceptia populatiei in privinta coruptiei este foarte importanta - o perceptie negativa avand ca efect cresterea suspiciunii, si de aici prabusirea increderii in institutiile statului. El a spus ca Uniunea urmareste cu atentie modul in care sunt chletuiti banii europeni in Romania, pentru ca "unii cred ca ei sunt cazuti din cer, dar pana la urma este vorba de banul contribuabilului european, iar contribuabilul european vrea sa stie ce se intampla cu banii lui". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO